BiH
0

Djelimično potvrđena optužnica u predmetu Dušan Milunić i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu koja Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Duška Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Iliju Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Ljubišu Četića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su od 23.-28. jula 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije tzv. srpske republike BiH usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor i to: Dušan Milunić u svojstvu komandira Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu 6. bataljona 43. brigade VRS-a; Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci; Radovan Četić u svojstvu predsjednika SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci, a ostali optuženi kao pripadnici navedene čete, svjesno i značajno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor.

Kako se navodi optuženi su to činili u namjeri izvršenja progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji je za cilj imao ubistva, prinudna preseljenja, mučenja, zatvaranja...

Kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata na području sela Zecovi ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, u logorima na području općine Prijedor 30, dok su ostali civili ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona iz sela Zecovi.

Istovremeno, odbijene su pojedine tačke optužnice, saopćeno je iz Suda BiH.