BiH
0

Dječja ambasada najavljuje proteste zbog 46 djece iz BiH u Italiji

NINA
Prvi čovjek Dječje ambasade Duško Tomić na današnjoj konferenciji za novinare je kazao da je i dalje neizvjesna sudbina 46 djece koja su 1992. evakuirana iz sarajevskog Doma za nezbrinutu djecu Ljubice Ivezić, i prebačena u Italiju posredstvom Dječje ambasade.

Sva nastojanja Dječje ambasade, koju su optuživali da je prodala djecu u Italiju, i roditelja da stupe u kontakt s djecom bila su bezuspješna.

''Ukoliko do 10. travnja ne dobijemo adrese djece i ukoliko država BiH ne uputi prosvjednu diplomatsku notu Italiji, mi ćemo se svakodnevno okupljati pred zgradom Predsjedništva BiH kako bismo probudili uspavane političare koji misle samo na sebe'', izjavio je Tomić, te istaknuo kako suvremeni svijet ne pamti da je neka država prepustila svoju djecu nekoj drugoj državi.

''Sramotno je što su sva relevantna tijela u BiH rekla da treba žurno raditi na povratku djece, ali da za to nemaju novca. S druge strane, Italija je spremna što prije vratiti svu djecu koja imaju psihosomatske bolesti, dok je za djecu koja su fizički i psihički zdrava provedena i okončana procedura za njihovo usvajanje, iako imaju žive roditelje'', rekao je Tomić.

Dvoje najupornijih roditelja neće odustati. Nakon 12 godina potrage, kažu, sada traže samo da im se dopusti da vide svoju djecu.

''Neka nas samo puste da vidimo gdje su, kod koga su i kako žive. Ako im je dobar život tamo, neka ostanu u Italiji'', rekla je Silvana Osmanović, majka dječaka Renata, koji je u martu ove godine napunio 18 godina.