BiH
34

Dječiji karneval i utakmica za sretan početak školske godine i dobru igru Zmajeva

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
USAID i Košarkaški savez BiH danas su organizirali zabavu za svu djecu koja su mogla prisustvovati u Sarajevu, a pred novu školsku godinu te pred odlazak košarkaške reprezentacije na Eurobasket u Sloveniju.

Zabava za svu djecu iz BiH koja je organizirana na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, je priređena i s porukom da su djeca budućnost ove zemlje i da se ulaganje u njih najviše isplati.

Zabava je počela svojevrsnim karnevalom za djecu ispred Ekonomskog fakulteta. Mališane zabavlja mađioničar, klaun, a tu su i drugi sadržaji.

Nakon zabave na Trgu, u sportskoj dvorani "Mirza Delibašić" će biti odigrana i revijalna utakmica između sadašnjeg sastava košarkaške reprezentacije BiH i reprezentacije iz BiH u košarci iz 1993. godine koja je u ratu izašla iz BiH i otputovala na takmičenje.

U cjelodnevnom programu za djecu učestvuju osnovci iz cijele BiH, djeca sa posebnim potrebama iz nekoliko udruženja, kao i djeca iz raznih sportskih klubova. Svi oni će zajedno u 18.30 krenuti prema dvorani "Mirza Delibašić". Očekuje se da ćem im se pridružiti i građani, kao i ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić, načelnik Općine Stari Grad Ibarahim Hadžibajrić, direktor USAID-a David Barth, te mnogi drugi. Kolonu će predvoditi Sarajevo Drum Orchestra.

Revijalna košarkaška ulaznica počinje u 20 sati. Ulaz je besplatan, mada su neke VIP ulaznice platili građani i privrednici iz Sarajeva, kako bi se novac donirao za obrazovanje djece u BiH, izgradnju rampi za djecu sa invaliditetom kod škola, za kupovinu knjiga i slično.

"Cilj svega je skretanje pažnje da djeca BiH jesu budućnost i da jedino ulaganje u djecu može pomoći i nama velikima, odgovornima, za njihovu budućnost i da BiH krene naprijed", kazala je portparolka USAID-a Dražena Peranić.

Prema njenim riječima, na utakmicu će vjerovatno doći i veliki broj ambasadora, kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, USAID-a...