BiH
121

Dječiji hor iz Srebrenice večeras pred papom Franjom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šezdesetak članova dječijeg hora Superar iz Srebrenice otputovalo je u Sarajevo gdje će večeras nastupiti pred papom Franjom u okviru njegovog susreta sa mladima.

Hor će pjevati pjesmu "Volim ljude" (Love People) koja je nastala prošle godine u okviru velike humanitarne kampanje prikupljanja pomoći školama koje su oštećene ili uništene u poplavama.

Koordinator srebreničke Muzičke škole u čijem sastavu djeluje hor Ismar Porić rekao je da su članovi hora srpska i bošnjačka djeca iz Srebrenice, Bratunca, Skelana i Potočara.

Rad Muzičke škole u Srebrenici pokrenut je zahvaljujući inicijativi i sredstvima austrijske organizacije BHB - "Seljaci pomažu seljacima".

BHB je rekonstruisala i namjenski opremila zgradu koju je opština ustupila ovoj organizaciji na korištenje i u tom objektu nedavno je zvanično otvorena "Kuća dobrih tonova" u kojoj radi Muzička škola Superar.

Osim horskog pjevanja, mališani tu uče da sviraju više instrumenata, pohađaju kurseve plesa i stranih jezika, a organizuju se i drugi sadržaji za djecu.

Ovu školu skoro godinu dana pohađa više od 200 mališana, među kojima je i grupa djece sa smetnjama u razvoju.

BHB finansira troškove njihovog prevoza u ovu školu i obroke kada su na časovima, kompletan rad i održavanje škole, nabavku instrumenata, opreme, kao i putovanja na nastupe.