BiH
55

Dječiji hirurzi iz Švedske nastavljaju saradnju s kolegama s KCUS-a

FENA
Adnan Hadžimuratović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnan Hadžimuratović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dječiji hirurzi iz Švedske Kate Abrahamsson i Sigurdur Bjornsson borave na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) radi dogovora o nastavku saradnje i izvođenju najtežih operativnih zahvata kod djece koje će raditi zajedno.

"U periodu koji slijedi u Sarajevu će, zajedno s timom iz Švedske, biti operirani najteži slučajevi, radit ćemo zajedno, a naši pacijenti zbog tih oboljenja neće morati ići u inozemstvo. Tako ćemo KCUS-u i državi uštedjeti znatan novac", kazao je Feni šef Klinike za dječiju hirurgiju Adnan Hadžimuratović.

Precizirao je da se radi o rijetkim oboljenjima, može ih biti pet do šest godišnje, a svaka od tih operacija košta 50.000 do 100.000 eura.

Dosadašnja saradnja Klinike za dječiju hirurgiju KCUS-a i Dječije hirurgije u Gothenburgu realizirana je u okviru programa Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji je trajao dvije godine.

"Kate Abrahamsson je direktorica bolnice za dječiju hirurgiju u Gothenburgu, a ova njena posjeta vezana je za nastavak naše saradnje jer ugovor završava. Mi smo zainteresirani za nastavak saradnje te smo o tome razgovarali i s menadžmentom KCUS-a. Direktor KCUS-a zainteresiran je za tu vrstu saradnje", kazao je on.

Dogovoreno je da tim dječijih hirurga iz Švedske dolazi tri puta godišnje i zajedno s domaćim ljekarima radi najteže slučajeve rijetkih oboljenja kod djece u BiH.

Za ove dvodnevne posjete dječijih hirurga iz Gothenburga planirano je nekoliko operativnih zahvata.

"Danas je na programu operacija kod djeteta iz Travnika koje ima rijetko oboljenje (cista na žučovodu koja se rijetko javlja kod djece), a radimo je zajedno s ljekarima iz Švedske", kazao je.

Za sutra su planirana još dva zahvata kod djece koja imaju rijetku bolest, a operacije će biti urađena laparaskopski.

Za teške slučajeve koji su rijetki, svuda u svijetu, formiraju se timovi koji to rade. Ovdašnji ljekari su spremni, a iskustvo stručnjaka iz Švedske od izuzetnog im je značaja.