FBiH
0

Dječiji doplatak ne isplaćuje pet kantona

SRNA
U ped od deset kantona u Federacije BiH ne isplaćuje se dodatak na djecu u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom FBiH.

Doplatak se ne isplaćuje u Unsko-sanskom, Livanjskom, Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom, potvrđeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Prema istom izvoru, razlog zbog kojeg se u polovini FBiH ne isplaćuje tzv. dječiji doplatak je nedostatak sredstava za tu namjenu u kantonalnim budžetima, kao i sadašnja struktura i sistem socijalne i dječije zaštite u ovom entitetu.

Da bi porodice u FBiH ostvarile pravo na dječiji dodatak potrebno je da opštinskim centrima za socijalni rad dostave mnoštvo raznih dokumenata zbog čega većina njih odustane, a jedan od uslova za ostvarenje prava na ovu naknadu jeste da porodica ne posjeduje automobil.

Radi poboljšanja dječije zaštite resorno federalno ministarstvo predložilo je prednacrt zakona o zaštiti porodice sa djecom koji je povučen iz procedure zbog nedostatka sredstava u budžetu FBiH.