BiH
0

Dječija prava u BiH na nezavidnom nivou

FENA
Konferencija "Djeca govore o dječijim ljudskim pravima" nastavljena je danas u zgradi institucija obraćanjem Irene Kljajić predstavnice predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te performansima djece iz nekoliko NVO-a iz cijele BiH.

Kljajić je u pozdravnom govoru istakla važnost zaštite djece i njihovih ljudskih prava koja su u BiH na nezavidnom nivou.

"U prilog ovome govore i činjenice da prema podacima kojima raspolaže UNICEF, od 1.000 djece koja se rode u BiH svako osmo ne doživi petu godinu životu i činjenica da pet posto djece nije obuhvaćeno osnovnim obrazovanjem", kazala je Kljajić.

Ona je dodala da na teritoriji BiH djeluju čak 54 škole koje rade po sistemu "dvije škole pod istim krovom" što jasno ukazuje na etničku segregaciju.

Psihičko, fizičko i seksualno zlostavljane djece je također izraženo.

"Mi smo željeli da djeca putem ove konferencije akcentiraju osnovne probleme koji ih se dotiču te da im pružimo mogućnost da razgovaraju s nadležnim u svrhu poboljšanja njihovih prava", izjavila je Feni šefica Odjela za zaštitu ljudskih prava i predstavnica Vijeća za djecu BiH Saliha Đuderija.

U toku završnog dana konferencije djeca iz NVO "Naša djeca" iz Mostara, NVO "Bolja budućnost", NVO "Vratite nam osmijeh" i NVO "Ključki biseri" izvešće kratke predstave o zaštiti djece od nasilja i siromaštva, trgovini ljudima te pravima Roma.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te Vijeće za djecu BiH, a u povodu obilježavanja "Dječije nedjelje".