Okrugli sto UNICEF-a
0

"Dječija prava danas, dječija prava nekada"

Sarajevo-x.com
Održan je okrugli sto o temi "Dječija prava danas, dječija prava nekada" povodom obilježavanja 20 godina Konvencije o pravima djeteta u organizaciji UNICEF-a.

Roditelji i djeca su diskutovali o dječijim pravima prije Konvencije i u kojoj mjeri su djeca i njihova prava zaštićena danas.

O svojim iskustvima, odrastanju i dječijim pravima govorile su poznate ličnosti Bosne i Hercegovine poput Vedrane Seksan, Rubine Čengić, Mirsada Abdagića Kiketa kao i mnogi drugi roditelji ali i djeca koja su aktivno učestvovala u raspravi i iznosila svoje stavove i mišljenja o dječijim pravima danas.

"Smatram da je ovaj okrugli sto bio dobra ideja jer je uvijek dobro razgovarati i razmjenjivati mišljenja. Voljela bih da problemi i činjenice o kojima smo govorili danas animiraju mnoge ljude da se aktivno uključe u zaštiti i sprovođenju dječijih prava i da počnu mijenjati stvari u svom najbližem okruženju, jer jedino tako možemo postići veće efekte“, istakla je Vedrana Seksan

Konvencija o pravima djeteta predstavlja univerzalni standard koji služi za izgradnju boljeg svijeta, svijeta u kojem će interesi djeteta biti briga svih nas. Organizacijom okruglog stola UNICEF je želio pružiti priliku roditeljima i djeci da razmjene svoja iskustva, da kažu svoje stavove vezane za dječija prava kako bi sumirali kakva je situacija bila nekada a kakvo je stanje danas, nakon 20 godina od usvajanja Konvencije.

Roditelji i djeca su diskutovali o tome da li djeca poznaju svoja prava i da li uče o tome u školi, o obrazovanju, o nasilju nad djecom i među djecom, o slobodi izražavanja, nediskriminaciji i drugim dječijim pravima.

UNICEF u BiH sarađuje sa partnerima iz institucija vlasti i nevladinih organizacija kako bi se promovisao značaj dječijih prava kao i da bi se izgradili ili ojačali sistemi koji će podržati njihovu realizaciju.