Uz tjelesnu aktivnost
0

Djeci treba pet porcija voća i povrća i osam čaša vode dnevno

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Jasmin Kukuljac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom realizacije projekta Zdravo!, namijenjenog edukaciji učenika osnovnih škola o razvijanju zdravih prehrambenih navika i važnosti svakodnevnog bavljenja fizičkom aktivnošću danas je u hotelu Evropa održana konferencija za medije.

Nutricionistica Aleksandra Malešević je kazala kako se pravilne prehrambene navike formiraju u djetinjstvu te kao takve ostaju kroz cijeli život, zbog toga je veoma važno da one budu dobro utemeljene.

"Nestle kao najveća prehrambena kompanija u svijetu osjetila je potrebu da na ovaj način upozori na pretilost djece i prekomjernu tjelesnu težinu koja je i u BiH dosta prisutna. Osim toga, ti problemi mogu uzrokovati i razne kardiovaskularne bolesti", kazala je Malešević.

"Ono što je bitno napomenuti, odnosno istaknuti, kako bi djeca imala pravilnu prehranu, jeste da jedu raznovrsno i umjereno, da uključe pet porcija voća i povrća dnevno, svaki dan popiju minimalno osam čaša vode te ni u kom slučaju ne zanemare tjelesnu aktivnost", dodala je Malešević.

Jasmin Kukuljac, generalni direktor kompanije Nestle BiH, koja je projekt "Zdravo!" započela još 2009. godine, kazao je kako je projekt ove godine predstavljen u BiH u osam osnovnih škola i obuhvatio je blizu 700 učenika sedmih razreda.

"Djecu je potrebno usmjeriti u pravilnoj prehrani, jer danas je sve više njih koji o tome ne brinu, a svoje vrijeme provode uz kompjutere, bez ikakvih tjelesnih aktivnosti. Mi smo na ovaj način odlučili pomoći te ukazati na važnost pravilne prehrane i održavanja tjelesne aktivnosti", naglasio je Kukuljac.