BiH
56

Djeci iz Konjević Polja ponuđeno da izučavaju srpski i "maternji" jezik, protest se nastavlja

Anadolija
"U ovoj sedmici došli smo do određenih rezultata u pregovorima s međunarodnom zajednicom i vlastima u Republici Srpskoj, ali oni nažalost nisu prihvatljivi, jer ne zadovoljavaju minimalne uslove", kazao je večeras advokat roditelja i djece iz Konjević Polja Nedim Ademović.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Vlasti u RS-u su u posljednjih mjesec dana jasno pokazale da ne samo u Konjević Polju, već i u drugim školama u RS-u ne dozvoljavaju nacionalnu grupu predmeta", rekao je Ademović, dodavši da program koji je ponuđen roditeljima i djeci iz Konjević Polja nema nikakvo pravno utočište ni u zakonu, ni u dogovoru iz 2002. godine.

"Djeci iz Konjević Polja, na postojeći broj časova, dodan je dodatni broj časova, gdje oni imaju pravo da izučavaju takozvani maternji jezik i prirodu i društvo. Sedmično moraju bošnjačka djeca iz Konjević Polja izučavati srpski jezik pet sati i samo jednom maternji jezik", kazao je Ademović.

Međunarodna zajednica je u proteklih mjesec dana pokazala određeni napor i kredibilitet da se riješi ovo pitanje, nastavio je Ademović, dodavši da je očigledno da međunarodna zajednica nema kapacitet da prisili vlasti u RS-u da se vrate u okvire ustava i zakona.

"Činjenica je isto tako da, kada je shvatila da ne može da prisili vlasti u RS-u, i da djeca i roditelji iz Konjević Polja neće prihvatiti ovaj diskriminatorski oblik nastave, međunarodna zajednica će vjerovatno već sutra pokušati da se izvuče iz cijelog procesa i da prebaci na teret jednoj ili drugoj strani", naglasio je Ademović.

On je izrazio zabrinutost da to znači da će od sutra vlast u RS-u dobiti "zeleno svjetlo" da krene sa postupcima protiv djece i roditelja u Konjević Polju. Ukoliko se to desi, nastavio je Ademović, međunarodna zajednica bi, po njemu, bila odgovorna za pogoršanje situacije.

"Djeca i roditelji iz Konjević Polja nastavljaju bojkotovati nastavu", rekao je Ademović, te dodao: "Već sutra ću aktivirati sve tužbe koje su pripremljene i koje će sada ovaj program i proces staviti isključivo na pravni kolosjek. Tužba je vrlo kompleksna i ići će na lokalne sudove, te pred Ustavni sud BiH. Ukoliko se desi da Ustavni sud BiH ili lokalni sudovi ne pruže interventnu zaštitu, obratićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava."

Nakon posljednjeg rasporeda koji im je ponuđen, kazao je jedan od roditelja, Muhizin Omerović, predstavnici međunarodne zajednice su im rekli kako će njihova djeca "biti u prednosti, jer će znati dva jezika".

"Želim još jednom da pozovem predstavnike vlasti države Bosne i Hercegovine da nam pomognu da organizujemo nastavu za ovu djecu, jer Ministarstvo Republike Srpske nikad neće organizovati adekvatnu nastavu za ovu djecu i neće nam dozvoliti da izučavaju nastavu na svom maternjem, bosanskom jeziku. Mi, roditelji smo odlučili i tražit ćemo podršku od svih institucija da nam pomognu da organizujemo nastavu za našu djecu na prostoru Konjević Polja", naglasio je Omerović.

Muhizin Omerović dodao je i da su roditelji donijeli odluku da se, zbog niskih temperatura i hladnih dana, sutra sva djeca vrate kućama u Konjević Polje.