UNICEF
0

Djeca u BiH nisu otrovana živom

SRNA
Djeca u BiH koja su primila vakcine koje je nabavio UNICEF nisu otrovana živom, navodi se u zajedničkom saopštenju entitetskih ministarstava zdravlja, Instituta za zaštitu zdravlja RS, federalnog Zavoda za javno zdravstvo, te UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. U saopštenju se ističe da su sve vakcine korištene u BiH prošle kroz nezavisan i detaljan pregled Svjetske zdravstvene organizacije kako bi bila obezbijeđena njihova sigurnost i djelotvornost i da su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za zaštitu zdravlja RS, te Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Svjetska zdravstvena organizacija apeluju na sve roditelje da o svim pitanjima u vezi sa zdravljem njihove djece razgovaraju sa porodičnim ljekarima, pedijatrima i kvalifikovanim zdravstvenim stručnjacima.

U saopštenju se apeluje na sve medije da odgovorno izvještavaju u vezi sa vakcinacijom i detaljno provjere priču svih strana prije nego je objave.

"Netačni navodi i javna manipulacija, najviše štete djeci u BiH. Vakcine mogu spasiti život djeteta i zaštiti ga od permanentnog invaliditeta, zbog čega je izuzetno važno da sva djeca budu vakcinisana", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za zaštitu zdravlja RS, te UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija izražavaju duboku zabrinutost zbog ponovnog pokušaja da se diskredituje proces imunizacije u BiH, ovaj put putem pogrešno informisane grupe koja ponavlja netačne i nedokazane navode u vezi sa bezbjednošću  vakcina koje je nabavio UNICEF.

Ministarstva, zavodi, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija, takođe, su zabrinuti za kredibilnost informacija kojima raspolaže Udruženje roditelja teško oboljele djece. 

"Ovakve dezinformacije mogu narušiti povjerenje javnosti u imunizaciji djece time što roditeljima i javnosti netačno ukazuju na mogućnost da su pojedina djeca ostala hendikepirana nakon vakcinacije protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja. Imunizacija je jedna od najefektivnijih i najuspješnijih intervencija u javnom zdravstvu. Vjeruje se da su vakcine spasile čak 20 miliona života širom svijeta u posljednjih par desetljeća", navodi se u saopštenju.