Dan nedužne djece žrtava rata
0

Djeca u BiH i danas ispaštaju zbog rata

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH upozorilo je da djeca širom BiH i dalje plaćaju visoku cijenu ratnih dejstava, iako su ti sukobi davno završeni.

"Jedna od posljedica aktuelne situacije u kojoj živimo su, nažalost, i sve izraženiji oblici kršenja osnovnih dječijih prava, od njihovog sve izraženijeg siromaštva, zloupotrebe, zanemarivanja, iskorištavanja, pa sve do fizičkog i seksualnog zlostavljanja", ističe se u saopštenju Ministarstva za ljudska prava izdatom povodom 4. juna - Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije.

Ministarstvo je u namjeri da doprinese poboljšanju opšteg statusa djece u BiH, u saradnji sa relevantnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou i uz snažnu podršku UNICEF-a, Evropske komisije i vlada Velike Britanije i Norveške, započelo realizaciju projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH". 

Cilj ovog projekta je unapređenje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece i porodica, tako da osnovne socijalne usluge budu dostupne svakom djetetu u BiH, naglašava se u saopštenju.

UN je 1993. godine donio odluku da se 4. juni u čitavom svijetu obilježava kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije.

Samo u posljednjih petnaestak godina, prema procjenama UN, u ratnim vihorima širom svijeta  poginulo je oko dva miliona djece, više od šest miliona je ranjeno, a više od milion djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja. 

Kao direktna posljedica ratnih dejstava oko 25 miliona djece širom svijeta danas se nalazi u izbjeglištvu, svake godine više od deset hiljada djece izgubi život od mina, a procjenjuje se da je za potrebe nedemokratskih režima i vojnih hunti u svijetu regrutovano oko 300 hiljada djece-vojnika, od kojih mnogi nisu navršili ni deset godina života.