Tema emisije Odličan 5+!
0

Djeca trebaju početi učiti strani jezik još u predškolskoj dobi

Sarajevo-x.com
Mnogi se roditelji pitaju koja je prava dob za učenje stranog jezika. Stručnjaci se slažu kako je to upravo predškolska dob, jer djetetov je mozak tada poput spužve - upija brzo, temeljito, lagano, a kako je riječ o zabavnom sadržaju, pritom i uživa.

Istraživanja pokazuju da, ako je djetetov govor dobro razvijen, nema potrebe čekati početak osnovne škole kako bi se započeloučenje stranog jezika. Već početkom sedme godine sposobnost djeteta za usvajanje jezika slabi pa se smatra kako je učenje stranog jezika u predškolskoj dobi – između treće i sedme godine vrlo dobro za stimuliranje moždanih vijuga. Osim toga, savremeno društvo znanje stranog jezika podrazumijeva kao uobičajeno pa je dobro da i vaše dijete stekne takvu vrstu prednosti.

Djetetov mozak u ranoj dobi poput spužve upija znanje velikom brzinom i lakoćom, a temelji stranog jezika bit će usvojeni kvalitetno i nenametljivo pa će kasnije učenje biti nadogradnja kvalitetne osnove. Oni koji su počeli učiti u dobi između treće i sedme godine života, govorili su bez akcenta, kao materinji jezik, dok su oni koji su počeli učiti između 11. i 15. godine bili tek upola dobri.

Metode učenja su različite, no svaka podrazumijeva educirane voditelje koji znaju i provode metode koje su primjerene djeci. Oni uvode strane jezike putem igara, pjesmica, animiranih filmova i općenito koriste metode koje su zabavne i lagane.

Zašto je dobro uključiti vaše mališane u učenje stranih jezika saznajte u današnjoj emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.