BiH
102

Djeca sa posebnim potrebama pomjeraju granice

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
"Roditelji koji imaju dijete s posebnim potrebama svaki dan suočavaju se s velikim izazovima", rekla je povodom otvoranja manifestacije posvećenoj djeci sa posebnim potrebama Željka Perišić, koordinatorica u radu sa djecom sa posebnim potrebama u banjalučkom Dječjem edukativnom centru Svjetlice i majka djevojčice Milice koja ima Down sindrom.

Istakla je da nije lako odgajati dijete sa posebnim potrebama u današnjim uslovima, da se roditelji često pitaju koji ih sve problemi čekaju tokom odrastanja djece i hoće li se moći nositi s njima.

Roditelji djece sa posebnim potrebama bore se, kaže Perišić, i protiv predrasuda i neznanja, ulažu mnogo truda da bi pomjerili granice i taj izazov nikada ne prestaje. Ipak ocjenjuje i da se društvo sve više interesuje za ovaj problem i da se stav o djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju polako mijenja.

Zorica Kuzmanović­ Vasilić direktorica Centra Zaštiti me, jedine ustanove u Republici Srpskoj gdje se djeca sa posebnim poptrebama mogu obrazovati, kaže da u sklopu Centra postoji i internat u kome boravi 50 djece.

"Centar djeluje kao osnovna i srednja škola za djecu sa posebnim potrebama, a broj učenika je 158", istakla je Kuzmanović­ Vasilić.

Obrazovni profili za koja se školuju djeca sa posebnim potrebama u Centru zaštiti me su zidar­moler, kuvar, krojač­, cvjećar,­vrtlar, frizer i pekar. Na pitanje da li imaju povratnih informacija koliko se djece zaposli nakon završenog školovanja, Kuzmanović­ Vasilić kaže da je u samom Centru zaposleno šest bivših učenika, te da ih dosta bude zaposleno u privatnim pekarama, a i zidari i moleri često, nakon prakse u partnerskim firmama, dobijaju stalno zaposlenje.

Mirjana Kojić predsjednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Djeca svjetlosti, je ovom prilikom istakla da se često pogrešno misli da je autizam bolest, riječ je o stanju koje se javlja već u ranom djetinjstvu. Djeca sa autizmom imaju pravo na redovno školovanje uz asistenta u nastavi i na taj način, kaže Kojić, mogu postići sjajne rezultate.

"Ono što je posebno potrebno ovoj djeci je socijalizacija i upravo je cilj ove izložbe da djeca sa posebnim potrebama budu aktivno uključena u sva društvena zbivanja. Ova djeca su autori većine radova koji su izloženi", rekla je Kojić.

Djecu s posebnim potrebama iz centra Zaštiti me i Svjetlice, sinoć su pored izložbe priredili i priredbu uz ples i recitacije.

Izložba dječijih radova otvorena je povodom Međunarodnog dana dječijih prava u Jevrejskom kulturnom centru Arie Livne u Banja Luci , a u okviru manifestacije, koja će trajati do 30. novembra, biće organizovane i brojni koncerti i pozorišne predstave za najmlađe.