BiH
26

Djeca s intelektualnim poteškoćama uživala na Kid´s Festivalu

Klix.ba
(Foto: Vanja Ćerimagić)
U saradnji s predstavnicima Saveza Sumero i pod sloganom "Dan za posebne prijatelje" održan je drugi dan 10. Kid´s Festivala.

"Dešavanja poput Kid´s Festivala jedinstvena su prilika za prezentaciju svega onog što osobe s intelektualnim poteškoćama žele, mogu i hoće. Danas vidimo djecu iz Sarajeva i cijele BiH, koja se druže s osobama s intelektualnim poteškoćama i druženje je kao i svako drugo, nikakve razlike. Naša obaveza, kao najveće organizacije koja radi s ovom populacijom je da budemo dio Kid´s festivala promovišući potrebe osoba s intelektualnim poteškoćama. U najvećem dijelu Bosne i Hercegovine kada osobe s intelektualnim poteškoćama postanu punoljetne usmjeravaju se prema institucijama zatvorenog tipa. Savez Sumero pokrenuo je inicijativu za izgradnju centra za podršku u Vogošći koji će ponuditi stručne kabinete, trening sale, stambene zajednice i sve ono što je neophodno", istakao je Haris Haverić, direktor Saveza Sumero.

Na promotivnim štandovima svojih zemalja posjetioce su pozdravili Jose Augusto Lingren Alves, ambasador Brazila i Roland Gilles, ambasador Francuske. Cjelodnevno druženje završeno je uz spektakularan Kid´s Cosmic Show koji su realizovali volonteri Fondacije Oout of Area nakon čega je uslijedilo prikazivanje filmskog hita "Hotel Transilvania".

Programi 10. Kid´s Festivala započinju svakim danom od 14:00 sati, a od 17:00 sati planirane su DJ animacije i show program koji prethode filmskim projekcijama. Ulaznice po cijeni od 5 KM moguće je kupiti svakog dana od 10 do 17 sati na festivalskoj blagajni.