BiH
19

Djeca moraju imati zaštitu neovisno o vanrednim okolnostima

FENA
(Foto: Almir Panjeta)
Šef Odjela za strateško planiranje u sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković kazao je danas novinarima u Sarajevu da je to ministarstvo, u metodologijama za izradu planova zaštite i spašavanja, propisalo obavezu svim institucijama da prilikom planiranja utvrđuju mjere zaštite i spašavanja koje se posebno odnose na djecu.

"Na to nas obavezuje i Konvencija o pravima djeteta koja propisuje da djeca moraju imati zaštitu bez obzira na to da li su to vanredne okolnosti, prirodne ili druge nesreće i da institucije u BiH moraju poduzimati mjere da bi se ta najranjivija kategorija zaštitila, na vrijeme evakuirala i bila im pružena adekvatna pomoć", kazao je novinarima.

Posebno je, kaže, važna psihoterapeutska pomoć koja je bila potrebna tokom poplava kad su djeca pretrpjela određene traume, izgubila kutke za igranje, školske objekte...

Po njegovim riječima, Ministarstvo nije zadovoljno tempom obnove nakon poplava u BiH, posebno kad su u pitanju školski objekti.

"Prvenstveno zahvaljujući međunarodnim organizacijama i institucijama nešto se radi u vezi s tim. U kontaktu s njima, i na osnovu potpisanih memoranduma o suradnji, nastojimo da ti objekti budu prioritet obnove", kazao je.

Procjenjuje se da je oko 60 posto djece u Bosni i Hercegovini pogođeno poplavama i klizištima, koji su u maju prošle godine zadesili BiH, a oštećeno je još mnogo školskih objekata.

Ministarstvo sigurnosti BiH sudjelovalo je, zajedno s organizacijom Save the Children, UNICEF-om i World Vision BiH, u organizaciji konferencije “Djeca prije svega: Mehanizmi zaštite u situacijama elementarnih nepogoda" koja je održana danas u Sarajevu.