Odličan 5+
0

Djeca koriste internet, opasnost sve veća

Sarajevo-x.com
I vaše dijete koristi internet, ništa čudno. A da li ste se zapitali jesu li djeca prošla kroz neka negativna iskustva u virtuelnom svijetu?

Skoro 85 posto djece koristi internet i većina njih nije imala negativna iskustva, ali je opasnost ipak sve veća, jer sve mlađa djeca istražuju razne elektronske stranice, pokazalo je istraživanje “Rizik i bezbjednost na internetu” koje je provela EU.

Istraživanje koje je obuhvatilo hiljade djece širom Evrope, od Irske do Turske, pokazalo je da je 12 posto ispitanika imalo susret sa pornografijom, seksualnim porukama ili ostavljanjem ličnih podataka na rizičnim stranicama.

Od svih anketiranih, 39 posto se ponašalo “rizično” prilikom korištenja interneta, najčešće pri komunikaciji sa nepoznatim ljudima, iako nije dolazilo do upoznavanja uživo.

Među njima su i oni koji su naveli da su na internetu naišli na govor mržnje ili promociju konzumiranja narkotika, ali samo mali broj ispitanika tvrdi da je zbog toga bio uznemiren.

Drugi veliki problem zvani „djeca i internet“ je to što sve mlađa djeca počinju koristiti taj globalni sistem komunikacije. Upravo kod te djece je i najveći procent neprijatnih iskustava.

Zato stručnjaci predlažu da edukacija djece o dobrim i lošim stranama interneta počne u što ranijem dobu. Također je od velike važnosti da roditelji budu upućeni u ono što im djeca rade na internetu.

Istraživanje je pokazalo da 41 posto roditelja uopšte nije znalo za to da su im djeca imala neprijatna iskustva na internetu i da većina djece koristi internet bez nadzora roditelja.

Možda to i nije čudno pošto 48 posto anketirane djece ima internet u spavaćoj sobi, a 31 posto koristi internet i na mobilnom telefonu ili nekom drugom mobilnom uređaju.