BiH
0

Djeca koja su zimske praznike prvela u Italiji vratila se u domovinu

Sarajevo-x.com
U subotu se vratilo 40 djece koji su proveli zimske praznike u Italiji, u Napulju, boraveći mjesec dana u talijanskim porodicama. Dio je to projekta “Amici senza frontiere / Prijatelji bez granica”, kojega vodi talijanski Crveni križ, ogranak Napulj, a uz potporu Talijanske kooperacije za razvoj u BiH i talijanske vojske.

“To je vrlo važan projekt”, naglašava direktor Talijanske kooperacije za razvoj Aldo Sicignano, “o kojem se razmišljalo još od prvih dana rata, kako odvesti djecu u Italiju, osobito ranjenu, ili djecu koja žive u teškim uvjetima budući da su izgubili jednog ili oba roditelja.

Taj se projekt i danas nastavlja.” Djeca su boravila u porodicama od 17. decembra do 12. januara, a koje su platile sve troškove. Za vrijeme boravka u Napulju djeca su imali trenutke u kojima su bili zajedno s volonterima projekta sudjelujući u različitim aktivnostima, dok su ostatak vremena provodili s porodicom koja ih je ugostila. Odmor je podijeljen u dva dijela: jedan je za vrijeme zimskih odmora, a drugi za vrijeme ljetnih odmora, u augustu.

“Talijanska kooperacija za razvoj vjeruje u ovaj projekt”, naglasio je Aldo Sicignano, “koji je pokazao da ima vrlo snažan kontinuitet i održivost i koji raste i dalje. Zbog toga smo odlučili da u kratkom roku potpišemo sporazum o pobratimstvu između Crvenog križa Italije-Napulj i Talijanske kooperacije za razvoj kako bi se 'Prijateljima bez granica' dali još jači temelji.”

Kako bi se naglasila obveza Talijanske kooperacije u tom projektu, Crveni križ Italije-Napulj dodijelio je u ponedjeljak, 14. januara 2008., priznanje direktoru Aldu Sicignanu.

“Ovaj projekt postoji od 1992.”, objašnjava Maria Conte Fedele, odgovorna iz Crvenog križa Italije – Napulj, “kako bi se odvela od rata i liječila teško ranjena djeca.

Zahvaljujući razmjeni informacija ova su djeca boravila u obiteljima koje su ih pratile i nakon liječenja i nakon otpuštanja iz bolnice. Danas projekt ima drugi cilj, a to je da se pomogne i pruži ljubav djeci koja se nalaze u teškoćama, koja često žive u institucijama, ali i da se kreiraju trenuci u kojima djeca mogu biti zajedno bez obzira na vjerske i nacionalne razlike.”

Djeca koja idu u porodice imaju između 6 i 14 godina, ali obično se stvaraju jake veze s napuljskim porodicama kod kojih su boravili pa se vraćaju u Napulj kao pratnja druge djece, ali i neovisno kao bi našli “vlastite” porodice. I dalje, zahvaljujući razmjeni informacija, omogućuje se da njihov broj raste. “Svjesni smo da je to mali doprinos djeci u BiH”, naglašava Maria Conte Fedele, “ali prema našem iskustvu, isplati se nastaviti s tom aktivnošću”.

Pri povratku, 12. januara, dva vozila talijanskih vojnika, karabinjera i talijanske vojske, dočekali su djecu u luci u Splitu te ih dovezli kućama. Djecu su na putu pratili Maria Conte Fedele i Ugo del Gais.