BiH
165

Djeca iz vrtića "Vrapčić" posjetila Međunarodni aerodrom Sarajevo

FENA
Mališani iz vrtića "Vrapčić" iz Sarajeva u pratnji odgajateljica su danas posjetili Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo su dječake i djevojčice proveli kroz službene prostorije, gdje su imali priliku vidjeti kako se obavlja pasoška i KDZ kontrola, kako se otkrivaju krivotvoreni dokumenti, kao i prezentaciju Anti-bombnog tima koji raspolaže najsavremenijom specijalističkom opremom za otkrivanje eksploziva i drugih opasnih predmeta koji bi mogli utjecati na sigurnost civilnog vazduhoplovstva, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tridesetak mališana predškolskog uzrasta su najviše radosti izrazili vidjevši robota za uništavanje eksplozivnih naprava i službenog psa za otkrivanje narkotičkih sredstava i njegove vještine.

Djeca su posjetila Profesionalnu vatrogasnu brigadu i druge službe koje djeluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Također im je uz podršku BH Airlinesa omogućeno da uđu u avion i upoznaju se sa osnovama avio saobraćaja, razgovaraju sa stjuardesama i pilotima.

Odgajateljice vrtića "Vrapčić" Irena Mazalović i Melisa Škampo istaknule su da znanje koje djeca u vrtiću steknu kroz teoriju kroz ovakve posjete mogu proširiti na osnovu vlastitih spoznaja i iskustava.

"Ovoga puta je tema bila Dan nezavisnosti BiH i idealna prilika da djeca upoznaju rad policijskih službenika koji čuvaju našu i sigurnost domovine. Također kroz ove posjete želimo animirati i senzibilizirati javnost na značaj predškolskog odgoja postavljajući ga na mjesto koje zaslužuje, kao prvi i najvažniji stepen obrazovanja", istaknula je Alma Đulić, pomoćnica direktorice Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Ovakve i slične posjete realiziraju se kroz Dane otvorenih vrata u okviru projekta "Rad policije u zajednici" i jedan su od vidova saradnje Granične policije BiH s građanima.

Samo u 2013. godini jedinice Granične policije BiH širom Bosne i Hercegovine organizirale su 77 posjeta djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola ili studenata.

Najveći broj posjeta bilježi Jedinica granične policije Aerodrom Sarajevo, pa je tako u 2013. organizirano 30 posjeta sa 1.247 djece, a u periodu od 2010. do 2013. godine se sa radom naših službenika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo upoznalo više od 6.000 osnovaca, srednjoškolaca i djece iz vrtića sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Posjete djece Jedinica granične policije Aerodrom Sarajevo organizira uz podršku Međunarodnog aerodroma Sarajevo, BH Airlinesa i Profesionalne vatrogasne brigade Aerodrom Sarajevo.