BiH
180

Djeca iz Srebrenice prvi put vidjela Stari most u Mostaru

Piše: M. B.
Nigel Osborne s djecom iz Srebrenice (Foto: Klix.ba/ Arhiv)
Nigel Osborne s djecom iz Srebrenice (Foto: Klix.ba/ Arhiv)
Djeca uzrasta od 10 do 14 godina iz Srebrenice, njih 52, prvi put su došli u posjetu Mostaru, gdje su nastupali u okviru promocije maturanata Internacionalne škole u tom gradu.

Mladi Srebreničani oduševljeni su što su prvi put imali priliku vidjeti Mostar i njegove čari, ali i što kao članovi Superar hora prvi put nastupaju van Srebrenice.

"To su fina i kulturna djeca, iz siromašne sredine, ali divna. Oduševljena su Starim mostom i svim ostalim što su vidjeli. Na putu od Konjica do Mostara za svaki most su me pitali: 'Da li je ovo Stari most?' Ovo je veliki doživljaj za njih, a mislim da nije potrebno naglašavati da su tu djeca iz obje etničke grupe", rekao je za Klix.ba Namir Porić, izvršni direktor fondacije Bauern helfen Bauern (BHB) za BiH, koja finansira ovaj događaj.

Djeca su članovi Superar hora, koji je izvorno iz Austrije. Odabrana su da ovaj dan ukrase mladim maturantima koji proslavljaju kraj školovanja, ali to je za njih mnogo više od običnog nastupa. Ovo je prvi put da su otputovali negdje van Srebrenice.

No, Mostar je samo početak. Fondacija BHB organizuje i ljetni kamp za ovu djecu u Hrvatskoj na Brionima, gdje će se družiti s poznatim britanskim kompozitorom Nigelom Osborneom.

Krajem jula planiran je veliki koncert svih članica Superar hora. Djeca iz Austrije, Slovačke, Švicarske, Turske i BiH učestvovat će u velikom koncertu u Salzburgu, što će svakako biti jedan veliki doživljaj za mališane koji zbog teške finansijske situacije nemaju priliku nigdje putovati.