BiH
0

Djeca iz SOS Dječijih sela u posjeti načelniku Efendiću

Klix.ba
Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta u Općini Novi Grad upriličen je prijem za djecu iz SOS Dječijih sela BiH.

Djeca i njihovi odgajatelji družili su se s općinskim načelnikom mr. Semirom Efendićem kojem su uručili pismo sa svojim idejama kako Općinu Novi Grad učiniti ljepšom i sigurnijom za djecu.

Djevojčice i dječaci u pismu su naveli prijedloge i želje za bolje uređenje parkova, škola, čistije ulice, postavljanje rasvjete, obnovu fasada i krovova škola, veće prisustvo policajaca na ulicama itd.

Ajla Baltić, učenica Osnovne škole "Džemaludin Čaušević", kazala je da su u pismu napisali sve ono što im predstavlja problem u njihovoj okolini.

"Od načelnika tražimo da nam pomogne da riješimo probleme sa kojima se susrećemo na putu od kuće do škole kao što su rupe na ulicama, psi lutalice, smeće. Očekujemo da će nam načelnik pomoći da riješimo ove probleme", rekla je Baltić.

Nakon što ih je saslušao, načelnik je zatražio da se iduće godine ponovo sastanu, kako bi im podnio izvještaj o tome šta je realizovano od njihovih zahtjeva u tom periodu.

Istakao je da se veliki dio onoga što su djeca navela u pismu rješava, te dodao da će Općina u narednoj godini nastaviti realizaciju započetih projekata, ali i raditi na novim. Kada su u pitanju dječija igrališta, načelnik je kazao da je za narednu godinu planirana izgradnja šest igrališta sa dječijim mobilijarom, kao i izgradnja velikih sportskih igrališta u naseljima Dobrinja, Briješće i Švrakino Selo.

Dodao je da su obezbijeđena finansijska sredstva za postavljanje sigurnosnih kamera na deset „kritičnih“ lokacija u Novom Gradu.

Djeca i njihovi odgajatelji obišli su šalter-salu gdje su ih uposlenici upoznali sa načinom rada sa građanima.