BiH
78

Djeca iz Konjica i Prozora/Rame u Sarajevu: Osmijesi na dječijim licima nemaju cijenu

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Blizu 150 djece iz područnih osnovnih škola općine Konjic i Prozor/Rama danas su prvi put organizovano došli u glavni grad svoje države na jednodnevni izlet u okviru projekta "Dan radosti".

Djeca su učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola i većina njih je prvi put imala priliku vidjeti Sarajevo, ali i otići na izlet.

"Učenici prvih razreda prvi put su na izletu, a drugi su imali izlet, ali nije bio ovako organizovan. Većina njih će prvi put vidjeti Pionirsku dolinu i gradski život. Djeca često nisu u mogućnosti ići na izlete jer njihovi roditelji nemaju novca, žive na rubu egzistencije i uglavnom su iz ruralnih naselja. Ovo je veliko iskustvo za njih i puno vrednije nego nastavni sadržaji koji se realizuju u učionici, jer je ovo za njih doživljaj kojeg će se sjećati i za 10 godina", rekao je sekretar područne škole Seonica, općina Konjic.

Ovo je četvrti "Dan radosti" koji se realizuje u saradnji s Centrom za sport i rekreaciju Sarajevo, a finansijsku podršku za projekt je osigurao potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić. Do sada su bili učenici iz Kiseljaka, Kreševa, Olova, Kladnja, Prače, Vareša, Viteza... Želja organizatora je da ugosti blizu 2.500 hiljade učenika iz područnih škola.

"Mi smo prošle godine u novembru organizovali podjelu paketića djeci u jednoj maloj školi u selu Ravno na Kupresu. Ta djeca su prvi put vidjela paketiće i imala priredbu koja nije vezana za proslave njihovih rođendana. Po sretnim licima te djece sam shvatio da mogu dio vremena i sredstava koja su mi povjerena na ovoj funkciji iskoristiti da obradujem makar dio djece u FBiH koji nemaju priliku da se tako često raduju", rekao je potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, koji se strpljivo slikao sa svim učenicima i nastavnicima.

Projekt je započet 28. decembra prošle godine, a Pudarić je rekao kako će ga nastaviti provoditi dok god budu imali novca i ljude s kojima će sarađivati.

"Osmijesi i ova sreća koju možete vidjeti na dječijim licima nema cijenu i ne mogu se platiti. Dolazak u Sarajevo nosi sa sobom simboličku dimenziju, ta djeca dolaze u glavni grad svoje zemlje, susreću se s onim što je nama ovdje svakodnevnica, za njih je to prvi put u životu da vide. Moja želja je da svi odrastemo bolji i budemo bolji ljudi", rekao je Pudarić.

Djeca su se okupila kod Sebilja na Baščaršiji. Hranili su golubove, slikali se, jeli ćevape i kupovali sitnice. Nastavnici su strpljivo pazili na njih, a Baščaršijom je odzvanjao smijeh.

Edita Masleša iz Prve osnovne škole u općini Konjic prvi put je u Sarajevu. Učenica je prvog razreda.

"Sviđa mi se ovdje i radujem se što ću ići u Pionirsku dolinu da vidim životinje", rekla je Edita.

"Bio sam prije u Sarajevu, ali nisam bio u Pionirskoj. Jeo sam ćevape i sviđaju mi se", kaže prvačić Muhamed Alibegović.

Djeca su potom prošetala gradom, a tokom dana planirana je vožnja tramvajem i posjeta Pionirskoj dolini.

Organizatori projekta "Dan radosti" pozvali su sve one koji mogu doprinijeti i pomoći da što veći broj djece dođe u Sarajevu i da bar jedan dan u njihovom životu bude drugačiji, poseban i radostan.