BiH
135

Djeca iz Konjević Polja otvorila Dječiji sajam u Sarajevu

Piše: S. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uz dječiju graju i pjesmu u Sarajevu je otvoren Dječiji sajam koji je okupio više od 2.000 djece i roditelja iz cijele BiH.

Dječiji sajam je projekat koji se već 10 godina održava u gradovima bivše Jugoslavije, a naš glavni grad imao je čast po drugi put biti domaćin najšarenijeg festivala u regionu.

Uz pjesmu "Djeca su vojska najjača" ovogodišnji Sajam otvorili su učenici iz Konjević Polja, koji i ove godine umjesto u svom mjestu, nastavu pohađaju u Novoj Kasabi.

Kako ističu organizatori, na ovogodišnjem Sajmu učestvovat će više od 2.000 djece koja će imati priliku uz muziku i ples učestvovati u raznim radionicama, te gledati brojne predstave.

"Cilj je djeci pružiti zabavu i druženje, ali i upoznati ih o službama od javnog značaja. Mi želimo da se djeca od svoje najranije dobi educiraju i usmjeravaju prema onome što je važno, a to su sport, kultura i obrazovanje. Došla su nam djeca iz cijele države, sa Pala, iz Ilijaša, Vareša, Kaknja i mnogih drugih gradova", rekla je za Klix.ba Maja Kojundžić, direktorica Dječijeg sajma.

Na Sajmu osim mnogih zabavnih sadržaja djeca imaju priliku naučiti nešto više o javnim institucijama kao što je policija.

"Mi kao i svake godine želimo djecu i njihove roditelje upoznati o radu policije i dokazati im da se mogu osjećati sigurno. Ove godine želimo im ukazati na važnost korištenja dječijih sjedalica i vezivanja sigurnosnih pojasa u automobilima", rekao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo koji važi za jednog od prijatelja Sajma.

Ove godine na Sajmu učestvuje više od 70 izlagača, a veselje i šarenilo upotpunjuju i sportski sadržaji za djecu.

"Možda među ovim mališanima imamo sljedećeg Amela Tuku, Edina Džeku ili Mirzu Teletovića, a jedna ovakva manifestacija jeste idealna prilika da se kod djece razviju ljubav i želja prema lijepim stvarima kao što su sport i kultura", za naš portal je izjavio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

I roditelji djece smatraju da je Dječiji sajam jedna od malobrojnih stvari koje su posvećene najmlađim.

"U ovom gradu, a i cijeloj državi, se toliko malo čini za djecu. Zbog toga sam došla ovdje kako bi moja djeca vidjela nešto zabavno i zanimljivo", rekla nam je jedna od posjetiteljki Sajma.

Dječiji Sajam održat će se od šestog do osmog novembra u Centru Skenderija u Sarajevu, a ulaz je besplatan.