BiH
26

Djeca iz Bosanskog Šamca: Prije godinu dana igrali su se "poplava", a sada se druže u novom vrtiću

ZaSvakoDijete.ba
Vrtić "Radost" sada
Kada je Unicef došao u posjetu vrtiću "Radost" u Bosanskom Šamcu u maju 2014. godine, u njemu je najmanje bilo radosti. Voda se tek povlačila, podovi vrtića su bili prekriveni muljem igračke su došle do toaleta, a plutali su dječiji crteži i njihove fotografije. No, godinu dana poslije, dočekao ih je prizor radosti.

Vrtićem odjekuje dječija graja, grupa ‘mališana’ ruča pa će na spavanje, mlađa grupa pleše hoki-poki, a predškolci spremaju sobu nakon igre.

Krajem juna 2014., u jeku velike međunarodne akcije obnove škola i vrtića širom poplavljenih područja koju su uz podršku EU provodili UNDP i Unicef, stigla je i vijest da će ‘Fondacija Novak Đoković’ u saradnji sa kancelarijom Unicefa u Srbiji, donirati Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 110.000 eura od ukupnog fonda. Novak je nagradu sa turnira u Rimu donirao u Fondaciju za pomoć poplavljenim područjima Srbije, BiH i Hrvatske.

Sviđaju im se nove igračke

"Znamo ko je Novak Đoković – on nam je dao pare za obdanište!", rekao je Aleksandar iz starije grupe, a drugarice i drugari potvrđuju. Kažu da im je u vrtiću u koji idu odnedavno, ljepše nego što je bilo prije poplave.

"Sviđaju nam se boje, nova kuhinja i nove igračke", rekla su djeca skoro uglas. Do otvaranja vrtića s drugarima su se mogli družiti u ‘Kutku za djecu’ koji su otvorili Unicef i Save The Children, ali kako kažu tete, mnogi su govorili kako jedva čekaju da ponovo krenu u vrtić.

"Mnoga djeca su tokom poplava evakuisana, neki su dugo ostali u poplavljenim kućama i stanovima i nisu mogli izaći dok se voda nije povukla, a ‘Kutak’ im je bio odlično mjesto da se ponovo sretnu i igraju. Kad je otvoren ‘Kutak’, na početku su se stalno igrali poplava, a dolaskom većeg broja igračaka pažnju su im zaokupljale druge stvari i počeli su se igrati drugih igara. Kako su došli u vrtić još je bolje", priča direktorica Vida Stajić.

Vaspitačice Sanja Babić, Slobodanka Dronjak i Rada Šarac kažu nam kako su svi iz vrtića i kod kuće imali tešku situaciju, ali da ih je sve prvi dolazak u vrtić nakon što se voda povukla pogodio:

"Tuga! Bio je to šok za sve, ali je sada sve iza nas i vjerujemo da se nikad neće ponoviti. Djeca su bila u ‘Kutku’ i bilo im je lijepo, ali su jedva čekala da dođu ponovo u vrtić, stalno su pitali kad će biti gotovo da idu", kažu.

Okrenula glavu da ne gleda vodu

Iako se djeca danas ne igraju poplava, ipak se, posebno oni u starijoj grupi, nerijetko sjete teških trenutaka koje su preživjeli.

"Meni je bila voda svud oko kuće, izvlačili su me s helikopterom! Zakačili smo se za špagu i ubacili su nas u helikopter", kaže mali Kristijan, a ostali u grupi dižu ruku da i oni ispričaju svoje iskustvo:

"Ja sam isto išao u helikopter, ali smo išli čamcem tamo do pumpe pa smo tu ušli u helikopter", dodao je Benjamin.

Nikolina kaže da je s balkona uskočila u plastični čamac, pa onda u drveni, poslije toga u gliser pa na sigurno.

"Ponijela sam svoju tablu da crtam!", kaže Nikolina, a kako se borila protiv straha od poplave otkriva nam Sara:

"Kad su mama i tata pili kafu na balkonu, ispod je bila poplava a ja sam se okrenula na drugu stranu da je ne gledam".

Nakon što su škole u Bosanskom Šamcu počele s radom, kao i vrtić koji je zbog određenih komplikacija tokom gradnje s radom počeo nešto kasnije nego je planirano. ‘Kutak za djecu’ u Bosanskom Šamcu koji je bio od velike pomoći neposredno nakon poplava kao i slični kutci u većem dijelu nekada poplavljenih područja zatvoren je.

Centri za djecu u Maglaju

Neki od njih nastavljaju s radom kao Centri za razvoj životnih vještina djece i mladih. Jedan od takvih je i "Dječiji svijet" koji je nastavio s radom u prostorijama Osnovne škole "Maglaj" gdje smo se uputili nakon emotivnog susreta s mališanima u Bosanskom Šamcu.

"Nakon što su prošle poplave i djeca krenula u škole i vrtiće, roditelji su pokazali interes i kazali kako vide veliku potrebu da Kutak nastavi s radom. Maglaj i dalje ne nudi mnogo mogućnosti za djecu i mlade, pa im je ovakav Centar vrlo koristan i rado dolaze. U razgovorima smo s Opštinom, i radi se na tome kako doći do samoodrživosti. Škola nam izlazi ususret s prostorom, a spremni su dati i posebnu prostoriju koju samo treba dodatno opremiti kako bi se aktivnosti tamo preselile, s obzirom da sad vrijeme rada moramo prilagođavati nastavi”, kaže Helena Delić iz organizacije ‘World Vision’ koja je uz ‘Save The Children’ uz podršku Unicefa otvarala Kutke za djecu u poplavljenim područjima.

Kako sada stvari stoje, ‘World Vision’ će Centar podržavati najmanje do septembra ove godine, ali svi su optimisti da će on nastaviti funkcionisati i poslije.

"Dolaze nam djeca predškolskog i školskog uzrasta, a velika je potreba i za prostor gdje se tinejdžeri mogu družiti, imati radionice i razvijati omladinski aktivizam", dodaje Helena.

Direktor OŠ "Maglaj" Osman Mujdža kaže kako je interes za Centar velik i kako se nada da će se naći mogućnost da se prostor koji škola nudi za Centar opremi i stavi u funkciju.

"Moja je prognoza da će Centar imati više djece nego što ih je sad u oba vrtića u gradu", optimističan je direktor Mujdža.

Školu su sredstvima EU, kao i mnoge u poplavljenim područjima, obnovili UNDP koji je bio zadužen za građevinske radove, i Unicef koji je opremio škole namještajem i školskim priborom.