BiH
4

Djeca iz BiH u Manchesteru pohađaju dopunsku školu na maternjem jeziku

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Bosanskohercegovačka dopunska škola u Manchesteru djeluje više od 14 godina. Učitelji i volonteri te škole za to vrijeme educirali su mnogu djecu porijeklom iz BiH, ali i onu koji to nisu, a za rad i postignute standarde u nastavi ta škola je dobila srebreno i brončano priznanje.

Koordinatorica i učiteljica u toj školi Sadija Muminović kaže da je njihov najveći uspjeh to što djeca koja uspješno završe ostaju u kontaktu s tom školom, a neki od njih i preuzimaju vodeću ulogu u radu škole.

Tako je prva učenica Nabila Čohadžić poslije završene osmogodišnje škole 2011. nastavila volonterski rad, a protekle godine dobila je posao koordinatora u školi.

"Mlada, uspješna učenica bosanske škole i studentica kriminologije na fakultetu u Mančesteru predstavljala je školu na nacionalnom nivou, a na osnovu toga škola je dobila brončanu medalju. Za kratko vrijeme svoja iskustva uspjela je prenijeti na najmlađe", kaže Muminović.

Njen primjer slijedila je i Uma Alić koja je tu školu završila prošle godine, potom nastavila podučavati najmlađe.

"Njihovim radom naša škola je osigurala dugogodišnju aktivnost, jer na mladima svijet ostaje", kaže Muminović.

Ona kaže da u regiji Manchester djeluje više od 50 etničkih dopunskih škola i ističe da je prilikom prošlogodišnje "inspekcije" National Resource Centre for supplementary Education bh. dopunskoj školi dodijelio dva priznanja (srebreni i brončani) za dobar rad i postignute standarde u nastavi.

Muminović ističe da je nakon dobivanja tih priznanja pristup nekim fondovima mnogo lakši, te su stoga stečena iskustva spremni staviti na raspolaganje i drugim bh. školama u Velikoj Britaniji.

"Bit će nam drago da podijelimo naša iskustva, a vjerujem da i mi možemo nešto naučiti od drugih", kaže ona.

U informaciji Bhdinfodeska Birmingham dostavljenoj Feni navodi se da je u protekloj školskoj godini u Bosanskohercegovačkoj dopunskoj školi u Manchesteru nastavu pohađalo 15 učenika, šest ih je završilo kompletno obrazovanje.

Bosanskohercegovačka dopunska škola u Manchesteru počela je s radom 2000. godine. Specifična je po tome što u njoj bosanski jezik uče i djeca koja ne vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. To su pretežno učenici koji se druže s djecom porijeklom iz BiH ili su njihovi roditelji tokom rata u BiH pomagali našu zemlju.