Kampanja protiv predrasuda
0

VIDEO / Djeca iz BiH poručila: Želimo da se družimo bez obzira na različitosti

Sarajevo-x.com
Najveće blago Bosne i Hercegovine skriveno je u različitostima, međutim, današnja djeca rođena su u vremenu kada su različitosti pretvorene u podijeljenost. Upravo zbog toga pokrenut je projekt Kampanje protiv predrasuda, kako bi i najmlađi stanovnici naše zemlje shvatili da su na ovim prostorima oduvijek svi živjeli zajedno, bez obzira na religiju, običaje i kulturu.

U deset gradova BiH provedena su istraživanja, u sklopu projekta Kultura za razvoj, kako bi bio unaprijeđen kulturalni dijalog i ukazano na visok stepen neznanja o drugom i drugačijem te nepovjerenje i predsrasude među djecom.

UNICEF BiH pokrenuo je kampanju za promjenu stavova i ponašanja djece i odraslih. U saradnji sa stručnim timom održane s u zanimljive radionice u 10 bh. gradova. Tokom ljeta 2011. djeca iz Bihaća, Bijeljine, Prijedora, Jajca, Gradiške, Srebrenika, Tešnja, Rudog, Sokoca i Sarajeva dobila su zadatak da sama kreiraju kampanju o prijateljstvu i poštovanju vlastite kulture i tradicije, koja uključuje i poštivanje tradicje i kulture drugih.

Izjava koja se često ponavljala među učenicama bila je - prijateljstvo nema granica. Tokom trodnevnih radionica učenici su čitali strip o prijateljstvu i osmišljavali sadržaj za billboarde i videozapise - Blago mog grada. Roditelji i učenici su na kreativan način prezentirali svoje radove.

Prvi put su djeca iz BiH dobila priliku da sama kreiraju kampanju kojom su poručili svima da djeca iz različitih gradova i krajeva žele da se druže.

Pogledajte kako djeca kreiraju kampanju protiv predrasuda.