Mir, suživot i razumijevanje
0

Djeca i stariji iz Sarajeva poslali poruku mira u svijet

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nevladina organizacija "Mreža za izgradnju mira"danas je na Trgu djece Sarajeva svečano obilježila 21. septembar, Međunarodni dan mira pod nazivom "Izaberimo mir zajedno".

Obilježavanje Međunarodnog dana mira ima za cilj promovirati važnost mirovnog aktivizma u Bosni i Hercegovini, kao i važnost bavljenja ovom problematikom.

Za Dan mira dodijeljene su tri nagrade, za jedan likovni i dva literarna rada, a nagrađene su Hana Salkić iz OŠ "Čengić-Vila", Ana Prkić iz KŠC Srednja medicinska škola, te Ismira Hadžić iz Udruženja građana porodica nestalih osoba "Istina Kalinovik 92".

"Mreža za izgradnju mira nastoji usmjeriti se ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način te stvoriti okvir za zajedničko djelovanje nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija", rekla je generalna menadžerica Nansen dijalog centra Sarajevo Ljuljeta Goranci-Brkić.

Prezentacijom svojih aktivnosti mirovni aktivisti su poslali poruku mira i pozvali sve građane i građanke Bosne i Hercegovine i svijeta na mir, suživot i razumijevanje.

Međunarodni dan mira obilježava se diljem svijeta 21. septembra. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine ovaj datum određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava u svijetu.