BiH
34

Djeca i roditelji iz Konjević-Polja podnijeli aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH

FENA
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava
Djeca i roditelji iz Konjević-Polja pokrenuli su jučer postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Zastupnici su tražili od strazburškog suda da se utvrde povrede prava na djelotvornu sudsku zaštitu, prava na obrazovanje na vlastitom jeziku i prava na zabranu diskriminacije u vezi sa pravom na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Smatraju da će postupak u vezi sa pitanjem obrazovanja djece u BiH pred sudom u Strazburu, nakon predmeta "Sejdić i Finci“, te "Zornić", biti jedan od značajnih predmeta za građane BiH, jer otvara ne samo pitanje diskriminacije djece u okviru javnog obrazovnog sistema, već i pitanje održivog povrataka građana, ali i stvaranja ambijenta za razvoj pluralističkog društva na cijeloj teritoriji BiH.

U saopćenju se navodi da su se zastupnici djece i roditelja odlučili za ovaj korak zbog stava da sudski sistem u Bosni i Hercegovini ne može da pruži adekvatnu zaštitu ovim građanima BiH kada su u pitanju njihova elementarna prava, niti takvu zaštitu može i želi da pruži međunarodna zajednica u BiH.

Podsjećaju da djeca i roditelji već godinu dana vode tri postupka pred osnovnim sudovima u Srebrenici i Banja Luci, te pred Ustavnim sudom BiH, a da nijedan sud nije zakazao niti jedno ročište u vezi s ovim predmetima, niti su raspravljali o zahtjevima za privremenim mjerama.

Također, navode da je Osnovni sud u Srebrenici donio s velikim zakašnjenjem privremenu mjeru i mjeru osiguranja, ali javna vlast u Republici Srpskoj nije htjela da provede ove odluke.

  • Sve krivične prijave protiv odgovornih osoba podnijete zbog opstrukcije sudskih naloga nisu procesuirane. S druge strane, javna vlast nadležna za obrazovanje u Republici Srpskoj izigrala je svaki dogovor koji je postignut s predstavnicima međunarodne zajednice - navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da je slučaj "Konjević-Polje" odličan primjer kršenja svih elementarnih standarda pravne države i vladavine prava te da su u takvoj situaciji, djeca i roditelji izgubili svaku nadu u nezavisno i nepristrasne sudove, svjesni da za njihov slučaj ne postoji pravosudna vlast koja je u stanju da se odupre političkom pritisku institucionalnih i vaninstitucionalnih centara moći i da se problemi riješe u skladu sa ustavnim i međunarodnim standardima.

Na aplikaciji su radili domaći i inostrani advokati i pravnici kao što su Nedim Ademović iz Sarajeva i ekspert za kolektivna prava Joseph Mark iz Graca, saopćeno je iz Advokatske kancelarije Nedima Ademovića.