U organizaciji NVO Sunce
0

Djeca i mladi iz Bugojna na Sarajevo film festivalu

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Nevladina organizacija "Sunce" iz Bugojna organizirat će u nedjelju, 24. jula, dolazak na manifestaciju Sarajevo Film Festival grupe od oko 60-ero djece i madih osoba iz socijalno ugroženih obitelji, ali i ostale djece iz tog grada.

Predsjednica Fatima Šabić navodi da ta nevladina organizacija tradicionalno organizira dolazak djece iz Bugojna na tu manifestaciju u Sarajevu. Ove godine djeca predškolskog uzrasta i mladi do 18 godina pogledat će film u 3D projekciji.

Prema njenim riječima za djecu iz manjih sredina, poput Bugojna, Sarajevo Film Festival ima poseban značaj, a odlazak na taj kulturni događaj željno iščekuju čitavu godinu. Ove godine na Sarajevo Film Festival dolazi i grupa volontera Crvenog križa iz Bugojna s kojima NVO "Sunce" dobro surađuje.

Šabić navodi da u okviru NVO "Sunce" djeluje tzv. volonterski servis koji realizira raznovrsne aktivnosti. Istaknula je humanitarni projekt u okviru kojeg građani, prilikom kupovine u supermarketima, dio robe izdvajaju za potrebe socijalno ugroženog stanovništva. Ta roba dijeli se prema evidenciji NVO "Sunce" i tamošnjeg centra za socijalni rad.

Najmlađi članovi NVO "Sunce" iz Bugojna nastupit će ove godine u folklornoj grupi na zatvaranju Festivala Baščaršijske noći u Sarajevu.

Nevladina organizacija "Sunce" osnovana je 1999. godine i ima oko 300 članova. Njihove aktivnosti zasnovane su na pomaganju socijalno ugroženim osobama, djeci, osnaživanje i doprinos kvaliteti života stanovnika Bugojna i drugih područja. Realizirali su brojne projekte poput onih koji podstiču humanost prema drugima, bave se prekvalifikacijom, posebno žena starijih od 35 godina, pružanjem pomoći osobama koje su pretrpjele traume, te promoviraju kulturnu baštinu BiH.