BiH
0

Djeca Dervente: Ne želimo da se osjećamo nesigurno u školama

Klix.ba
Učionice za vrijeme odmora i školski hodnici, neosvijetljeni dijelovi grada, kafići, park i igrališta mjesta su koje prema istraživanju Istraživačke grupe mladih Derventa njihovi vršnjaci, učenice i učenici srednjih škola smatraju najnesigurnijim u gradu.

"Istraživanje smo proveli među vršnjacima, i rezultat je da su mjesta na kojima bi se djeca trebala osjećati najsigurnijim kao što su učionice, školsko dvorište, park ili igrališta, u stvari mjesta na kojima su oni najnesigurniji", kazala je Silvana Stojčić, učenica prvog razreda Gimnazije Derventa na prezentaciji učeničkog projekta ‘Videonadzorom do sigurnog okruženja’ rađenog u sklopu projekta “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja” koji realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banje Luke pod pokroviteljstvom UNICEF-a i Vlade Kraljevine Švedske.

Grupa od 15 učenica i učenika prvih i drugih razreda Gimnazije sa tehničkim školama u Derventi u proteklom periodu radila je na istraživanju percepcije, stavova i potrebe djece i mladih u odnosu na teme: prevencija nasilja, sigurno okruženje, smanjenje rizika od zloupotrebe vatrenog oružja, te su na osnovu toga kao adekvatnu mjeru predložili da se u njihovoj školi postavi videonadzor. Plan su na okruglom stolu u petak prezentirali predstavnicima opštinskih vlasti i policije od kojih u narednom periodu, uz podršku koju su već dobili kroz projekat, očekuju i dodatnu podršku.

“Cilj nam je da imamo školu za sve, obezbijediti sigurno okruženje za svakoga i školu u kojoj će se svako osjećati sigurno i neće biti izložen međuvršnjačkom nasilju ili čak upotrebi vatrenog oružja”, kazala je na prezentaciji učenica Marijana Gojković. Na prezentaciji su prikazani i izvrsni jednominutni radovi derventskih učenica i učenika nastalih na radionicama u okviru projekta “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”, u kojima su oni također skrenuli pažnju na problem međuvršnjačkog nasilja, ali i druge probleme koji ih muče.

“Raduje me ovo istraživanje koje ste radili, i od nas uvijek možete očekivati saradnju i razgovor. Videonadzor bi u svakom slučaju pomogao ovom gradu, odavno je bilo govora da se neke lokacije pokriju videonadzorom, a prakse iz gradova gdje je on instaliran govore da je stopa kriminaliteta opala za više od 50 posto, tako da je i više nego koristan, a koristio bi i u vašoj školi”, kazao je nakon prezentacije Mile Tadić, komandant Policijske stanice Derventa.

Zamjenik načelnika Dervente Igor Žunić kazao je da bi već u budžetu opštine za ovu godinu trebala biti izdvojena sredstva za videonadzor u gradu, te je iskazao i podršku projektu “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”.

"Opština Derventa podržava projekte ovakve vrste, naročito kaa iza tih projekata stoji UNICEF. Želja nam je i da kada ova djeca odrastu, da im ostane jedna misao da vršnjačko nasilje i vatreno oružje nisu nešto što treba da se veže uz školu, i da u tom duhu nastave odgajati svoju djecu. Dervenata i kroz učešće u SPIS (Programu Jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije djece koji uz podršku EU provodi UNICEF) kvalitetno radi na poboljšanju stanja djece i mladih u našoj opštini“, kazao je zamjenik načelnika Igor Žunić, objavljeno je na web-stranici Za svako dijete.