BiH
2

Đapo: Vlast u RS-u narušava pravnu sigurnost bivšim logorašima

FENA
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) nije danas postiglo saglasnost o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a, na koji je Klub Bošnjaka stavio veto, jer smatraju da je to još jedan od zakona kojim aktulena vlast u RS-u krši prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda i posebno bivših logoraša.

O ovom zakonskom aktu izjasnit će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko dogovor ne bude postignut konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Klub Bošnjaka smatra da bi se u spornom zakonu trebao da briše član koji predviđa da se materijalna i nematerijalna šteta, dosuđena građanima i pravnim osobama po sudskim i drugim odlukama, izvršava u budžetskoj godini u onolikoj mjeri koliko u entitetskom budžetu za tu namjenu ima utvrđenih sredstava.

Međutim, taj prijedlog bošnjačkog kluba na današnjoj sjednici Vijeća naroda nisu podržali delegati iz ostala tri kluba.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Mirsad Đapo kategoričan je da se dopunama Zakona o izvršenom postupku opstruira isplata naknada po presudama za bivše logoraše na prostoru RS-a.

Đapo napominje da je dosad doneseno oko 4.000 izvršnih presuda za bivše logoraše, Bošnjake i Hrvate, ali da im se ovim zakonom sve to obezvređuje, kao i čitav jedan stub vlasti – pravosudne u RS-u.

Napominje da je predstavnik resornog ministarstva u Vladi RS-a na današnjoj sjednici iskazao bojazan da bi se mogla ugoziti fiskalna stabilnost RS-a, ukoliko bi se izvršile isplate po pravosnažnim presudama bivših logaraša.

"Oni su se time vrlo jasno odredili, da su zakon predložili zbog logoraša. Time se narušava pravna sigurnost u RS-u", ukazao je Đapo i najavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da ospore ovaj zakon.

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a izjasnit će o ovom vetu tek u septembru, nakon augustovske pauze.