BiH
0

Đapo: Superviziju u Brčkom zadržati do implemetacije lokalnih izbora

FENA
Mirsad Đapo
Mirsad Đapo
Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Mirsad Đapo smatra da supervizija u Brčko Distriktu treba ostati barem do lokalnih izbora i implemetacije njihovih rezultata, uz argument da je o tom pitanju prije četiri godine bilo velikih problema.

Svoj rad i dalje treba da nastavi, kako kaže, Arbitražni tribunal za taj distrikt Bosne i Hercegovine.

"Moje mišljenje je da Arbitražni tribunal za Distrikt treba da nastavi raditi sve dok se ne stabilizira stanje u Bosni i Hercegovini i ona duboko odmakne na evropskom putu“, kazao je Đapo u razgovoru za Fenu.

On ovo zagovara na osnovu bogatog iskustva u funkcioniranju Distrikta Brčko, u kome je politički sudjelovao od njegovog osnivanja.

"Egzistiranje Arbitražnog tribunala za Brčko neophodno je kao brana u odnosu na sve tendencije, pokušaje i priče o razgradnji Bosne i Hercegovine, koje bi tako pale u vodu upravo na primjeru Brčko Distrikta, jer tu teritoriju ni u kom slučaju niko ne može razgraditi. Tribunal bi bio zaštitnik ne samo Brčko Distrikta nego na taj način i temelja Bosne i Hercegoivne", kaže Đapo.

Implementacijom evropskih standarda i Brčko bi, kaže, „stalo na svoje noge“ kada je riječ o odnosima tog distrikta s entitetima i državom.

On podsjeća i na nedavni slučaj kada je i sam pokušaj rasprave o Brčko Distriktu u Narodnoj skupštini RS-a izazvao niz politiziranja te pokazao da nisu sazreli uslovi da se konačna arbitražna odluka do kraja poštuje.

Govoreći o dosadašnjem radu Vijeća naroda RS-a, Đapo za Fenu naglašava da bi trebalo više voditi računa o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa i u tom kontekstu iskustvo s odlukama Ustavnog suda RS-a nameće otvoreno pitanje kadriranja sa sudijama koje dolaze iz politike.

"Pitanje je koliko oni mogu biti objektivni kada je riječ o pitanjima zaštite vitalnog interesa. I dalje izražavam sumnju u objektivnosti sudija koji dolaze iz politike. Odgovornost je na institucijama RS-a, ali i na međunarodnoj zajednici, da kroz proces strukturalnog dijaloga u BiH učine sve što je neophodno kako bi prvenstveno ustavni sudovi bili nezavisni, profesionalni i objektivni. To se neće moći osigurati ukoliko ljudi iz politike dolaze na te funkcije", rekao je Đapo.

Ističući da ne želi prejudicirati odluke o imenovanju predsjednika Ustavnog suda RS-a, iako se za tu funkciju sve glasnije spominje ime aktuelnog ministra pravde RS-a Džerarda Selmana, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a je naglasio da je problem to što nakon što svoj dio posla u imenovanju novih sudija završi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH konačnu riječ opet daje politika.

Zato je posebno naglasio da se u procesu strukturalnog dijaloga moraju osigurati i profesionalne i objektivne sudije, posebno u Ustavnom sudu RS, jer se trenutno u tom sudu, kako navodi, ne obezbjeđuje zaštita vitalnog nacionalnog interesa i ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Đapo je podsjetio na neke od posljednjih odluka Ustavnog suda RS-a i akcentirao presedan koji se dogodio sa Zakonom o spomenicima u RS-u, na koji je Sud dao tri odluke, a prvom su čak bili nezadovoljni i predstavnici vlasti, čime se praktično dovodi u pitanje i Vijeće naroda i ono što ta institucija radi i njen primarni zadatak.

"Klub Bošnjaka je ukazivao i ranije da su sudije, zbog načina odlučivanja, pokazivali lojalnost političkim strukturama. Politički utjecaj je prvenstveno vidljiv u klubovima Hrvata i ostalih građana, a manje istinska zaštita vitalnog intresa tih naroda odnosno građana", smatra Đapo i podsjeća da je većina delegata u tim klubovima iz reda vladajuće stranke u RS-u.

Njegova je konstatacija da nadležnost i kapacitet koje ima Vijeće naroda RS-a daju jedinu mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa i da stoga ne stoje tvrdnje vlasti u RS da se taj mehanizam zloupotrebljava, iako se takve optužbe mogu često čuti.

"Pokušavamo sada osigurati da u pripremi zakona budemo mnogo više prisutni iako po ustavnim odrednicama nemamo te ingerencije. Ali da ne bi dolazilo do pokretanja vitalnog interesa, očekujemo da ćemo imati dijalog i podršku za ovu inicijativu od drugih predstavnika vlasti u RS-u", kaže potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a i napominje da su i u drugim institucijama svjesni da se nešto mora mijenjati.

"Vijeće naroda RS-a ima sada status koji imaju, kako se uobičajilo govoriti, 'obični' građani. I po godinu dana naše inicijative ne dolaze na dnevni red, kao što je slučaj s Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS-a. Ako se u ovoj fazi ne može doći do simetričnog doma naroda i u RS, kao što je u FBiH i na nivou BiH, i klubovima u Vijeću naroda bi se trebala dati mogućnost da budu ovlašteni predlagači pred Ustavnim sudom RS-a kada je riječ o zaštiti ustavnosti i zakonitosti, a ne samo zaštiti vitalnog nacionalnog interesa", predlaže Đapo.

Ocjenjujući zastupljenost Bošnjaka i građana iz reda ostalih u institucijama vlasti na entitetskom i lokalnom nivou u RS-u, on konstatira da je ta participacija ispod svih prihvatljivih nivoa.

"Više nismo ni na nivou manjina u nekim razvijenim zemljama, pa i u državama u okruženju, a kamoli na nivou onoga što bi trebalo da imaju konstitutivni narodi. To što stanje u implementaciji konstitutivnosti u stvarnom životu nije puno bolje ni u Federaciji BiH to ne smije biti alibi, već jasan znak da se u oba entiteta ta situacija mora da promijeni", kaže Đapo u razgovoru za Fenu.

Dijalog o tom pitanju se, smatra, nastoji otvoriti i u Srebrenici, jer ukoliko se primijeni sadašnji Izborni zakon mala je vjerovatnoća da će zastupljenost Bošnjaka u organima vlasti biti povećana u ovom trenutku.