BiH
36

Dizdarević tvrdi da će ga Sud vratiti na posao, UKCS podsjeća na krivične prijave protiv njega

Piše: E.S.H.
Prof. dr. Kemal Dizdarević, Foto: Davorin Sekulić (Foto: D. S./Klix.ba)
Prof.dr. Kemal Dizdarević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Problem koji se već duže vremena širi hodnicima Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu, danas se proširio i na ulicu. Naime, doktor Kemal Dizdarević, kojem je prije nekoliko dana direktor UKCS-a Damir Aganović uručio otkaz, danas je trebao napustiti prostorije ove institucije i iznijeti svoje stvari.

Doktoru Dizdareviću je rečeno da će njegove stvari biti izbačene između 11 i 12 sati, međutim to se, ipak, nije desilo, iako su bili spremni i zaštitari da reaguju.

"Zvali i su me i rekli da će izbaciti stvari iz moje kancelarije, otišao sam u Klinički centar, ali me niko nije izbacio, nego sam sasvim normalno ušao, nešto pisao i izašao“, rekao je Dizdarević za Klix.ba.

Dodao je da su u njegovoj kancelariji knjige koje je skupljao po svijetu, razna priznanja i dokumentacija.

"Dali su mi otkaz za nepostojeći Ugovor o radu i navode apsolutne besmislice u četiri disciplinske prijave koje su apsolutno iskonstruisane. Sadržaj Ugovora nije tačan, broj Ugovora nije tačan i mene će Sud vratiti. Nije proveden disciplinski postupak i nije proces trajao u zakonskom roku od 15 dana", rekao je doktor Dizdarević.

Iz press službe Kliničkog centra su nam rekli da prof. dr. Kemal Dizdarević Kliničkom centru pravi probleme godinama, a dokumentacija pokazuje da je za vrijeme mandata četiri posljednja generalna direktora, mjesečno po nekoliko puta uzrokovao niz povreda koje su disciplinske i fizičke, a to je uzrokovalo loše odnose na Klinici za neurohirurgiju.

"Osam ljekara sa ove Klinike su bili dovedeni u situaciju da ne mogu da obavljaju funkciju zbog ponašanja doktora Dizdarevića koji nije poštovao procedure, falsifikovao je otpusna pisma, ometao proces rada, nije poštovao spisak operacija, a sve je to dovelo do nediscipline, a na kraju doktor više nije bio u stanju da radi svoj posao i posveti dovoljno pažnje svom poslu, a to je liječenje pacijenata. Sve prijave su završavane usmenim opomenama i do sada mu se gledalo kroz prste, ali to traje deset godina i više se ne mogu tolerisati takva ponašanja", rekli su za Klix.ba u Press službi UKCS-a.

Nakon svih ovih disciplinskih prijava je odlučeno da se doktoru Kemalu Dizdareviću izrekne Otkaz ugovora u radu.

"Obradili smo četiri disciplinske prijave. Radi se o ometanju procesa rada, o falsifikovanju dokumenata, o nepoštivanju operativnog toka i što je najveće zlo koje je nanešeno je davanje netačnih informacija u slučaju pacijentice Selme Hajdarević kada je lažno optužio šest doktora, čime je nanio štetu kompletnom Kliničkom centru, jer su ljudi izgubili povjerenje u ovu instituciju“, napominju.

Otkaz ugovora o radu prof. dr. Kemal Dizdarević je dobio 29. maja i dopis da u roku od tri dana dođe u prostorije i da uzme svoje stvari. Potvrđeno nam je da je doktor Dizdarević sam ulazio u svoju kancelariju, ali i da je u dopisu navedeno da, u skladu sa Zakonom ukoliko ne dođe, članovi formirane komisije imaju pravo ući u prostorije koje je koristio ovaj neurohirurg i iznesu njegove stvari.

Doktor Kemal Dizdarević je podnio tužbu protiv Kliničkog centra za određivanje privremenih mjera i mjera osiguranja, a ubijeđen je da će ga Sud vratiti na posao u što kraćem roku.