BiH
0

Dizdarević: BiH treba vratiti većini koja tu državu hoće

Anadolija
Zija Dizdarević (Foto: Anadolija)
Zija Dizdarević (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina je država koja nema svoje "ja", a identitet države BiH je razbijen, rekao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, kojoj je tema bila "Društveni aktivizam i urušavanje identiteta države", publicista i novinar Zija Dizdarević, javlja agencija Anadolija.

"Razlog tome su recidivi agresije, dejtonski ustav i nepostojanje bosanskohercegovačke politike. Da bi obnovila svoju političku samostojnost i da bi BiH bila samoodrživa država nužno je uvezati unutrašnje snage u političko mi", pojasnio je Dizdarević.

Naredni opšti izbori neće donijeti ništa novo, mišljenja je Dizdarević, ukoliko se ne formira višestranački blok utemeljen na neupitnosti bh. države i euroatlantskim integracijama.

"Građanski aktivizam koji vidimo diljem BiH ovih dana može biti od ključnog značaja za budućnost zemlje. BiH treba vratiti većini koja je hoće. Danas zemljom vlada manjina koja ovu državu neće", rekao je Dizdarević, dodavši da na proteste gleda kao na događanje građanina udruženog sa drugim građaninom, a ne kao na aktivnost naroda.

Protesti su sada heterogena sredina i susreću se svakakvi interesi pa su pokušaji ideološke i političke manipulacije logični, dodao je DIzdarević.

"Sada je bitno koliko će se oni međusobno uvezati. Ono što je dragocjeno i vrlo važno jeste da su mladi jednako u Banjoj Luci, kao i mladi sa ove strane entitetske linije ključni u tom nastojanju. I veliki broj žena je uključen u ove građanske proteste", kazao je Dizdarević.

Političari se, istakao je Dizdarević, sada boje građana iz dva razloga. Prvi je nečista savjest, koja je posebno izražena kod političara u Republici Srpskoj, a osjećaju se ugroženi i sa stanovišta pozicije.

"Ne postoji nijedna stranka kojoj su dokazano ciljevi jačanje države Bosne i Hercegovine i euroatlantske integracije. Period od posljednjih izbora to dokazuje", zaključio je Dizdarević.