Uz pomoć donacija građana
0

Dizdar: Sahat-kula u Stocu se obnavlja uprkos opstrukcijama

Piše: A. Džaferović
Zahvaljujući donacijama građana iz BiH i cijelog svijeta, čuvena stolačka sahat-kula počela je "izranjati" iz zemlje nakon što je 19 godina bila ruševni podsjetnik na ratna razaranja.

Nakon što su pribavili svu dokumentaciju i prikupili dovoljno sredstava za početak radova na obnovi ovog nacionalnog spomenika u središtu stolačke čaršije, u novembru prošle godine godine udruženja Forum mladih Stolac i Obnova građanskog povjerenja Stolac potpisali su ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem na javnom pozivu i krenuli u realizaciju projekta.

Do sada je, prema riječima Nerina Dizdara, osnivača Foruma mladih Stolac i zastupnika SDP-a u Skupštini HNK, prikupljeno 16.000 KM od potrebnih 50.000.

Nesaradnja Općine Stolac

"Sahat-kula je već izronila iz zemlje. Sanirani su temelji i podignut je zid visine jednog metra što je veliki uspjeh. Veoma je bitno da je već započeta obnova tog zaboravljenog objekta u Stocu, unatoč opstrukcijama sa kojima se susrećemo, od lokalnih općinskih organa. Umjesto da im je drago što se obnavlja, oni podnose tužbe protiv Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje nam je dalo dozvolu", kaže Dizdar za Sarajevo-x.com.

Dodaje da su udruženja koja vode ovaj projekt dobila sve potrebne dozvole kao i saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Tužba Općine je, kaže naš sagovornik, bila očekivana te podsjeća na nesaradnju Općine Stolac u provođenju ovog projekta.

"Općina Stolac pitanje obnove nacionalnog spomenika stolačke sahat-kule tretira prema Zakonu o građenju. Međutim, status nacionalnih spomenika i njihova obnova je tretirana drugim zakonom, a to je Zakon o nacionalnim spomenicima u kojem se kaže da, ukoliko vlasnik ne obnovi nešto što je nacionalni spomenik, to može učiniti treća strana ili država BiH. Znači, ovdje bi Općina trebala tužiti samu sebe zato što ne ispunjava zakonsku obavezu i ne obnavlja sahat-kulu. Žalosno je što Općina pokušava spriječiti obnovu nacionalnog spomenika, ali mi smo već navikli na tu igru Općine i načelnika Stjepana Boškovića koji, nažalost, pokušava održati razorenost i podijeljenost Stoca i spriječiti bilo kakvu investiciju i zajedničko djelovanje", ističe Dizdar.

Svaka donacija je bitna

Da projekt podržavaju ljudi iz cijelog svijeta, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, vidi se na listi donatora koja se može naći na Facebook stranici na kojoj su dostupne sve informacije o samom objektu i o toku obnove.

"Intenzivno pokušavamo animirati građane BiH. Svaka donacija je bitna jer idemo logikom cigla po cigla i sahat-kula će se izgraditi. Imamo donacija od 20 KM do nekoliko hiljada KM. Nama je bitno da svako da onoliko koliko ima. Bitnija je dobra volja i podrška ljudi, nego konkretan iznos, jer kad se iznosi saberu dobije se sasvim solidna svota i svako na taj način doprinese obnovi sahat-kule", priča Dizdar.

Očekuje se da obnova sahat-kule završi u julu, a već u augustu bi moglo biti priređeno svečano otvaranje.

"Dinamika radova ovisi o dinamici pristizanja finansijskih sredstava. Ukoliko se bude održao ovaj tempo mi vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti da ostvarimo taj cilj i da će se već tokom ljeta otvoriti obnovljena sahat-kula", kaže Dizdar.

Prilog za ponovnu uspostavu sahat-kule u stolačkoj čaršiji može se dati tako što na općoj uplatnici treba upisati podatke o davatelju priloga i iznosu. Kao svrha doznake treba biti navedena: Rekonstrukcija sahat-kule u Stocu. Uplate se mogu izvršiti na žiroračun Foruma mladih iz Stoca:

Union banka d.d., Sarajevo - filijala Mostar Za uplate u konvertibilnim markama koristiti transakcijski račun: 1020010000008413 Za devizne uplate koristiti: SWIFT: UBKSBA22 - Udruzenje "Forum mladih Stolac" 536012-42275420003 IBAN: BA 391020010000008413