Posjeta kapeli Svetog Ante
0

Divković: Vandalski čin ne smije biti korišten u političke svrhe

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Tuzlanski paroh Milan Topić, efendija Hasan Spahić, fra Mario Divković i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, još jednom su osudili posljednji napad na kapelu Svetog Ante u Bukinju kod Tuzle. Nakon današnje posjete osuđen je vandalski čin i upućen apel nadležnim institucijama za drastičnije kazne počiniteljima.

Fra Mario Divković je rekao kako napad na kapelu Svetog Ante nije smio biti korišten u političke svrhe i da u ovakvim slučajevima ne bi smjelo biti mjesta za bilo kakve manipulacije.

"Nas je pogodilo što su križevi i kipovi bili isprevrtani, što su nam poderali knjige iz kojih se čita misa. Oskrnavljeno je sveto mjesto i to treba biti opomena za sve nas", kazao je fra Mario Divković.

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, koji se putem zvaničnog saopštenja obratio javnosti, još jednom je ponovio kako je napad na kapelu Svetog Ante napad na sve vjerske objekte i na zajednički život, dok je efendija Hasan Spahić konstatovao kako su provalnici u biti lokalni mangupi i uličari koji provaljuju u vjerske objekte s ciljem pribavljanja materijalne koristi.

"U prošloj godini je zabilježeno 50-ak provala u džamije. Za vrijeme ramazana je provaljeno u turbe. Osuđujem sve napade na vjerske objekte i takvo ponašanje nikom ne služi na čast", kazao je efendija Spahić.

Paroh Milan Topić je također pozvao nadležne da drastično kazne vinovnike vandalskog čina.

"Drastičnija kazna bi bila opomena za sve one koji u budućnosti namjeravaju počiniti slično vandalsko djelo", stav je paroha Topića.

Podsjetimo kako je policija uhapsila maloljetnog S.F. (17) i A.H. (25) iz Tuzle, koje se dovodi u vezu sa posljednjom provalom u bukinjsku kapelu.