Interpolova potjernica
0

Divjak uhapšen u Beču, održani protesti pred Ambasadom Austrije

Sarajevo-x.com
Jovan Divjak
((Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com))
Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak uvečer na aerodromu u Beču. Pred Ambasadom Austrije u Sarajevu okupilo se stotinjak građana kako bi iskazali podršku Divjaku i izrazili negodovanje zbog njegovog hapšenja.

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle potvrdio da je bivši general Armije BiH večeras uhapšen u Beču.

Informaciju je za Sarajevo-x.com potvrdio i Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

On je istakao da su već stupili u kontakt s nadležnim osobama iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

"Ujutro će biti održano ročište Divjaku u Beču i tada ćemo imati detaljnije informacije", istakao je u četvrtak navečer Grubešić.

On je napomenuo da nemaju tačne informacije zbog čega je bivši general uhapšen.

Pretpostavlja se da je priveden na osnovu Interpolove potjernice koju je izdala Srbija.

"Za predmete ratnih zločina na području BiH zaduženo je isključivo Tužilaštvo BiH i Sud BiH", istakao je Grubešić.

Spontano okupljanje pred Ambasadom Austrije

Nakon što je objavljeno da je na aerodromu u Beču uhapšen penzionisani general Jovan Divjak, najvjerovatnije na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, građani Sarajeva spontano su se organizovali preko društvene mreže Facebook i foruma portala Sarajevo-x.com te krenuli pred Ambasadu Austrije u BiH.

Protesti su protekli mirno. Građani su dostojanstveno zatražili da Austrija odmah pusti na slobodu generala Divjaka, koji je na listi odgovornih Tužilaštva Srbije za slučaj "Dobrovoljačka" iz maja 1992. godine.

Ispred austrijske ambasade protestvovalo je oko 100 građana koji su se nakon skoro dva sata mirno razišli. Najavljeni su novi protesti protiv hapšenja Divjaka 5. marta u 13.00 sati ispred austrijske ambasade u Sarajevu.

Podsjetimo, penzionisani general Armije BiH je na listi odgovornih Tužilaštva Srbije za slučaj "Dobrovoljačka" iz maja 1992. godine.

Jovan Divjak bio je direktni učesnik događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, u kojima je prilikom povlačenja jedinica bivše Jugoslovenske narodne armije iz Komande 2. armijske oblasti došlo do napada na konvoj JNA u kojem je stradalo nekoliko oficira i vojnika JNA.

Kako je naš portal pisao u vrijeme hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije za navodni zločin u Dobrovoljačkoj tereti 19 osoba, a među njima su navodno i neki koji nisu među živima kao što su Alija Izetbegović, Mustafa Hajrulahović Talijan i Jusuf Juka Prazina.

Među imenima koja se pominju kao predmet istrage su bivši članovi Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, visoki oficiri Armije RBiH Jovan Divjak i Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović, policajci Jovica Berković i Rešad Jusufović, te Jusuf Kecman, Damir Dolan, Ibrahim Hodžić te Dževad Topić Topa.

Podsjetimo, Ejup Ganić je na osnovu srbijanske potjernice prošle godine uhapšen u Londonu. Nakon višemjesečne sudske borbe Okružni sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

U to vrijeme Divjak je više puta isticao da se ne boji putovati i da ne strahuje od hapšenja zbog potjernice koju je izdala Srbija.