Dok čeka ročište
0

Divjak: U Beču šetam, skidam kile, sunčam se, pišem...

Sarajevo-x.com
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak vrijeme dok u Beču čeka ročište pred austrijskim sudom prekraćuje čitanjem knjiga, pisanjem i druženjem. U razgovoru za Deutsche Welle poručio je da je dobrog zdravlja i sasvim siguran da se će se brzo vratiti u Sarajevo.

Iako se u Beču nalazi već skoro tri mjeseca, kaže da je strpljiv, da rano ustaje i da mu je svaki dan ispunjen sadržajima. Najmanje tri puta sedmično neko mu dođe u posjetu, a kako u gradu u kojem se nalazi ima mnogo prijatelja, i oni mu pomažu da ostane vedrog duha.

Strpljivo krati vrijeme

"U Beču imam dosta prijatelja, vode me na izlete, šetam, skidam kile, sunčam se, a komuniciram sa ljudima i elektronskim putem. Pišem mailove, to ranije nisam ni znao kako se radi, sada znam. Zdravstveno je onako, malo pritisak, malo šećer, ali to ništa ne utiče na moje raspoloženje i na uverenje da će se sve ovo dobro završiti i da ću se vratiti u BiH bez ikakvih problema", kazao je general Divjak.

Potvrdio je da se i zahtjev BiH i Srbije ua izručenjem sada nalaze u austrijskom tužilaštvu i da će ono procijeniti kome će ga proslijediti.

"Po objašnjenju advokata, oni osobu vraćaju u zemlju čiji je ona državljanin, odnosno tamo gde se desio incident. I on mi stalno govori da je sve u redu i da ću biti u Sarajevu", dodao je i ponovio da se protiv njega u BiH ne vodi nikakav postupak, iako je ministar Bariša Čolak rekao suprotno.

Politički obračuni u BiH usporavaju proces

"Ja ću, kada se vratim, na velika zvona da objavim da to nije moralno da govori neistinu. I meni se na taj način neke stvari usporavaju i osporavaju. Inače, ta tužba protiv mene je potpuno ista kao ona protiv Ganića i ono na šta smo mi išli da dokažemo jeste da ona jednostavno ni na čemu nije utemeljena", izjavio je Divjak, objašnjavajući kako i njegov slučaj kasni sedmicama zbog političkih obračuna u BiH i nefunkcionisanja države.

Svojom jedinom krivicom smatra to što se, kako kaže, igrao.

"Ljudi su mi govorili da ne izlazim vani. Ali zašto sam ja trebao da sebi dozvolim da ovih 15 godina ne izlazim vani?", pita se Divjak i nada da će njegov slučaj biti brže riješen od onog Ejupa Ganića, koji je proveo pet mjeseci u Londonu.

Iako ne zna kad je naredno ročište, nada se da će se uskoro vratiti u Sarajevo, a za političku situaciju u BiH kaže da nikad nije bila gora i visoku predstavnicu Evropske komisije Catherine Ashton optužuje da je ponizila BiH odlaskom u Banju Luku da razgovara s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Možda organizuje svirku i ples kad se vrati

Za svoj povratak razmišlja da bi mogao organizovati ludo druženje u Skenderiji, gdje bi okupio mlade ljude da sviraju i plešu.

"A onda sutradan, kao i uvek, krenem peške prema svom udruženju, ta šetnja i udruženje mi, pored supruge i familije, naravno, najviše nedostaju. Znam da će svi želeti da me pitaju kako sam i želet će da me pozdrave. I onda ću se takođe zahvaliti nekim ljudima koji su mi u ovoj situaciji puno pomogli i koji mi i dalje pomažu", kazao je na kraju razgovora za Deutsche Welle Jovan Divjak.