Politička borba preko njegovih leđa
0

Divjak od austrijskih vlasti zatražio da ga puste kući

Sarajevo-x.com
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Penzionisani general Armije RBiH, Jovan Divjak, koji se već tri mjeseca nalazi u Austriji, uputio je 6. juna pismo predsjedniku, kancelaru, ministru vanjskih poslova i ministrici pravde Republike Austrije, u kojem ih moli da mu u što kraćem roku omoguće povratak u Bosnu i Hercegovinu

Uz obavještenje da je njegov advokat Tužilaštvu Republike Austrije predočio dokaze koji pobijaju zahtjev Republike Srbije o njegovoj odgovornosti za zločin koji se desio 3. maja 1992. godine u Sarajevu, Divjak je zatražio odgovor za razloge zbog kojih mu nakon tri mjeseca zadržavanja nije dozvoljen povratak u Bosnu i Hercegovinu s obzirom, kako u pismu navodi, da se njegovo ime ne nalazi na potjernici Haškog tribunala niti na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Divjak, pored ostalog, apostrofira činjenicu da se austrijsko tužilaštvo nije izjasnilo u vezi s traženjem njegove ekstradicije, za šta je zatjev uputilo Tužilaštvo BiH, čime je, kako dalje u pismu navodi, očigledno da se preko njegovog ljudskog integriteta i dostojanstva "pokušava voditi politička borba državnih tužilaštava".

Na kraju pisma, u uvjerenju da će vlasti Republike Austrije preduzeti adektavne mjere za njegov povratak u Bosnu i Hercegovinu, Divjak izražava vlastitu spremnost za utvrđivanjem odgovornosti pred pravosudnim institucijama države čiji je građanin, ukoliko za to ima indicija.