BiH
0

Divjak: Nedopustiv odnos vlasti BiH prema korupciji

FENA
Predsjedavajući Odbora direktora Transparency International Bosne i Hercegovine Boris Divjak ocjenio je odnos vlasti BiH prema problemu korupcije "nedopustivim“ te upozorio da "ukoliko se hitno ne krene sa implementacijom antikorupcionih mjera na čiju implementaciju su se vlasti BiH obavezale, posljedice bi mogle biti dugoročne i nesagledive".

"Vlasti BiH su još uvijek sastavni dio problema korupcije, nepreduzimajući nikakve aktivnosti u pravcu njenog suzbijanja, čime navode na sumnju građana da su i same umiješane u ilegalne aktivnosti“, zaključio je Divjak tokom izlaganja na drugoj radionici u Banja Luci na temu društvenog integriteta, koju je organizirao TI BiH uz podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (FOD BiH).

Divjak je kazao da smo u posljednje vrijeme svjedocima neprimjenjivanja kvalitetnih zakona, njihovog flagrantnog kršenja i odbacivanjem odgovornosti za neracionalno ponašanje u sektoru javnih finansija pozivanjem na navodnu zaštitu nacionalnih interesa.

Takvim upravljanjem najviše gube upravo gradani BiH, a koristi crpe uski elitistički krugovi, neki su od zaključaka današnje radionice.

U uvodnom izlaganju predstavnik Fonda Otvoreno društvo BiH, Mervan Mirašćija istaknuo je da su „stvarne žrtve korupcije u BiH upravo građani BiH".

Građani BiH su ti koji dobijaju manje vladinih usluga, koji su nezaposleni, socijalno i ekonomski nezbrinuti, koji trpe loš obrazovni, penzioni i zdravstveni sistem i nizak životni standard. Oni su ti, naveo je, koji plaćaju velike poreze i doprinose samo za otklanjanja gubitaka koje prouzrokuju nezakonite aktivnosti.

"U zemlji u kojoj su u poslijeratni razvoj uložene milijarde, i koja i dalje prima značajnu pomoć međunarodne zajednice, prevare i korupcija ne bi smjele biti tolerisane“ naglasio je Mirašcija.

U raspravi je upozoreno i na neprovođenje strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, trece takve do sada.

Zajedničko svim dosadašnjim strategijama bila je potpuna opstrukcija u njihovoj realizaciji. Stoga su i sa ove radionice uputili poziv da se da se strategija unaprijedi i uspostave odgovarajući mehanizmi monitoringa implementacije, koji uključuju i nezavisan nevladin sektor i da se što hitnije počne sa primjenom mjera predviđenih takvom strategijom, navodi se u saopćenju TI BiH.

Projekat "Unapredenja društvenog integriteta” koji TI BiH realizuje ima za cilj da ponudi preporuke za unapređenje borbe protiv korupcije, sarađujuci sa ekspertima, državnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

Postizanje najšireg konsenzusa o antikorupcionim mjerama treba da doprinese kvalitetu rješenja i ujedno stvarnom napretku u borbi protiv korupcije.

Na današnjoj radionici koja je okupila veliki broj predstavnika institucija i eksperata, tema je bila uticaj korupcije na funkcionisanje ekonomije, sa posebnim akcentom na upravljanje javnim finansijama, proces privatizacije i funkcionisanju javnih preduzeća.

Istraživanja TI BiH su pokazala da su rizici od korupcije u pomenutim oblastima ekstremno visoki, a društvena opasnost korupcije najveća. Brojni slućajevi nezakonitih privatizacija, drastičnih kršenja zakona o javnim nabavkama, netransparentnog upravljanja javnim finansijama, koštali su Bosnu i Hercegovinu blizu milijarde KM godišnje, a više od te činjenice brine da se takvo ponašanje može ocekivati i u budućnosti.