Uz svečanu akademiju
0

Distrikt Brčko obilježava 10 godina postojanja

SRNA
Brčko
Brčko
U Brčko distriktu danas će biti održana Svečana akademija povodom 10. godišnjice distrikta. Akademija će biti održana u Domu kulture sa početkom u 12 sati. Brčko distrik proglašen je 8. marta 2000. godine, nakon što je Arbitražni tribunal 5. marta 1999. godine donio konačnu odluku o statusu, kojom je predviđeno formiranje posebnog distrikta na cjelokupnoj predratnoj teritoriji opštine Brčko.

Stavljanje pod međunarodnu superviziju i uspostavljanje Arbitražnog tribunala za Brčko, koji je odlučivao o njegovoj sudbini, utvrđeno je Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Parlamentrana skupština BiH usvojila je prošle godine amandman na Ustav BiH, kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta. Usvajanjem ovom amandmana trebalo je da dođe do gašenja Kancelarije supervizora u distriktu, ali funkcionisanje distrikta i dalje nadzire međunarodni supervizor.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je u septembru prošle godine set zakona koji bi trebalo da omoguće okončanje supervizije. Tako su donesene izmjene entitetskih i zakona BiH o državljanstvu, zatim izmjene zakona o snabdijevanju električne energije Brčkog, kao i zakon o raspodjeli sredstava sukcesije.

Prema usvojenom amandmanu na Ustav BiH, teritorija Brčko distrikta definiše se kao teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, a Ustavnom sudu BiH daje se u nadležnost da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta i BiH koji se može javiti između entiteta ili BiH i Brčko distrikta.

Takve sporove, predviđa se amandmanom, moguće je pokrenuti uz saglasnost većine poslnika Skupštine Brčko distrikta koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda

Brčko distrikt ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe. Distrikt nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba BiH. Latinično i ćirilično pismo, te su srpski, hrvatski i bosanski jezik ravnopravni u upotrebi za sve svrhe.