FBiH
0

Distribucija vakcina protiv nove gripe nakon provjere

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Pristigla naručena pošiljka vakcina protiv nove gripe H1N1 trenutno je na provjeri, a nakon toga će doze biti distribuirane zdravstvenim ustanovama, izjavio je jučer u Sarajevu resorni federalni ministar Safet Omerović upitan za podatke koji se odnose isključivo na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Rok trajanja vakcine je 18 mjeseci, pa da li će i koliko doza trebati uništavati s obzirom na to da bolest jenjava a i da građani ne pokazuju pretjeranu zainteresiranost da ih prime, ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, ako bude trebalo, bit će uništavane prema propisima, napominje Omerović.

Naručene doze koštale su 217.000 KM, bez PDV-a i carine, kazao je.

Virus nove gripe je još aktivan mada, srećom, manje, pa je i dalje moguć novi talas, upozoravaju Omerovićeve kolege medicinari. Činjenica je da je H1N1 "potisnuo" virus sezonske gripe, naglašavaju.

Ministar ističe da će, u slučaju potrebe, najizloženijim grupama vakcine biti davane besplatno.

Što se tiče dugog čekanja na naručene doze i slanje 30.000 njih u vrijeme kad je bolest utihnula, rekao je da je Federacija ipak od početka ovog problema imala dobar pristup te manje umrlih (12) nego zemlje okruženja.

"Napadani smo da smo naručili vrlo malo vakcina, a isporuku smo dugo čekali baš zbog toga što su prioritet imali oni koji su naručili više", njegove su riječi.