BiH
1

Distribucija udžbenika za djecu u inostranstvu ne odvija se željenim tempom

FENA
Distribucija udžbenika dopunske nastave za djecu u inostranstvu ne odvija se onim tempom kakvim bismo željeli, iz objektivnih razloga kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) Zorica Rulj, komentirajući apel Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj upućen nadležnim bh. institucijama da učenicima dopunskih škola BiH na maternjem jeziku i njihovim nastavnicima što prije dostave udžbenike.

Rulj podsjeća da je 2008. godine MCPBiH izdao Udžbenik dopunske nastave za djecu u inostranstvu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVPBiH) proslijeđen bh. dopunskim školama u inostranstvu.

"Nakon brojnih zahtjeva bh. građana iz iseljeništva, MCP je u 2015. godini dao da se odštampa dodatnih 4.000 udžbenika za dopunsku nastavu", pojasnila je, dodajući da su nakon toga, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH i bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, prikupljene informacije o broju potrebnih udžbenika, u skladu sa zahtjevima bh. dopunskih škola.

Kako je rekla, do danas je distribuirano više od pola traženih udžbenika koji su proslijeđeni dopunskim školama u Njemačkoj i Holandiji. Osim toga, dodala je, u stalnim su kontaktima s ambasadama BiH u Danskoj i Norveškoj te će vrlo vjerovatno udžbenici uskoro biti otpremljeni i za te dvije zemlje.

Rulj je također istakla da se elektronska verzija Udžbenika nalazi na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH, gdje se može nesmetano preuzeti i koristiti.