SDU 2002 BiH vlastima RS-a
0

Distancirati se od paradržavne tvorevine stvorene genocidom

FENA
Vlasti manjeg bh. entiteta moraju se jasno distancirati od paradržavne tvorevine koju je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima stvarao genocidom, zločinima i progonima nesrpskog stanovništva nazvavši je Republike Srpska, smatra predsjednik Socijaldemokratske unije 2002 BiH-Stranke socijalne pravde (SDU 2002 BiH) Sejfudin Tokić.

U kontekstu informacija i stavova koje je usvojila Narodna skupština RS-a, Tokić podsjeća da je "Karadžićeva RS građena bez podrške pripadnika i prisusutva predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda".

Tokić u saopćenju za javnost ističe da je u interesu budućnosti BiH kreiranje jasne distinkcije i diskontinuiteta Karadžićeve RS i Dejtonske RS koja je definirana kao entitet ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata.

"Insistiranjem na kontinuitetu Karadžićevog političkog projekta Dodik i njegov SNSD-e postaju politički saučesnici zločina zbog kojih će uskoro početi suđenje u Haagu prvom predsjedniku i osnivaču RS-a, stoji u saopćenju.

SDU 2002 BiH traži od organa RS-a da se javno distanciraju od kontinuiteta Karadžićeve RS i da prihvate neophodnost promjene naziva ovog entiteta i njegovog usaglašavanja sa suštinom Ustava entiteta, BiH i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, saopćeno je iz Pres-službe SDU 2002 BiH.