Beriz Belkić
0

Diskriminacija Bošnjaka viznim režimom

SRNA
Beriz Belkić (Foto: Arhiv)
Beriz Belkić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izjavio je danas u Sarajevu da BiH, iako po svojim kapacitetima može biti veza između Evrope i islamskog svijeta, u ovom trenutku dolazi u opasnost da bude izolovana, jer nisu ispunjeni uslovi za liberalizaciju viznog režima.

"Bosanskohercegovačka javnost, naročito Bošnjaci, ne mogu se oteti utisku da vizni režim predstavlja vrstu diskriminacije zato što druga dva naroda na osnovu specijalnih veza garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom nisu u tako neravnopravnom položaju", rekao je Belkić u razgovoru sa novim ambasadorom Saudijske Arabije Eidom Mohamedom Althakafijem.

Belkić je dodao da je zbog toga zagovornik ideje da se političarima u BiH zaledi validnost diplomatskih pasoša i viza sve dok svi građani ne budu mogli slobodno putovati, jer upravo zahvaljujući političarima građani nisu dobili bezvizni režim -  saopšteno je iz parlamenta BiH. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma je u nastupnoj posjeti saudijskog ambasadora istakao  da Saudijska Arabija spada u red zemalja koje su u vrijeme rata pružile značajnu pomoć BiH i sa kojom nema otvorenih i spornih pitanja.

Ambasador Althakafi je rekao da se prije preuzimanja dužnosti u BiH susreo sa predstavnicima Konsultativnog savjeta Saudijske Arabije i da je tom prilikom konstatovano da je u jednom periodu BiH bila zaboravljena. 

"Vrijeme za jačanje ekonomske saradnje, a direktna saradnja privrednika BiH i Saudijske Arabije u velikoj mjeri može  doprinijeti razvoju naših ekonomskih odnosa", rekao je Althakafi.