BiH
0

Disciplinski postupak protiv tužiteljice Envere Osmanović

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv Envere Osmanović, tužiteljice Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (tužena), zbog navodnog kršenja službenih dužnosti.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da je tužena tokom postupanja u svojstvu tužiteljice u kaznenom predmetu pristala na održavanje i okončanje ročišta o saslušanju optuženog povodom prijedloga za izdavanje kaznenog naloga bez sudjelovanja i prisustva sudije.

Tužena se također tereti da je ovlaštenim predstavnicima UDT-a dala lažne i nepotpune informacije u vezi s disciplinskim predmetom.

U tužbi se navodi da je ovim postupkom tužena počinila disciplinske prekršaje - očigledno kršenje obveze ispravnog postupanja prema stranci u postupku, namjerno davanje lažne i nedovoljne informacije u vezi s disciplinskim predmetom, ponašanje u sudu na način koji šteti ugledu tužiteljske dužnosti i ponašanje na način koji predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti.

Tokom rasprave u ovom predmetu, koja će biti održana pred Prvostepenom disciplinskom komisijom, stranke mogu predlagati i izvoditi dokaze, uključujući ispitivanje svjedoka.

Pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je time utvrđena i disciplinska odgovornost tužene, navodi se u saopćenju iz VSTV-a BiH.