BiH
0

Disciplinski postupak protiv sudije Općinskog suda u Tuzli

FENA
Općinski sud u Tuzli
Općinski sud u Tuzli
Ured disciplinskog tužioca (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv Vase Gospavića, sudije Općinskog suda u Tuzli.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da je tuženi u parničnom postupku br. P-47/02 propustio da odluči po Prijedlogu za povrat u prijašnje stanje podnesenom u augustu 2003. te je predmet, bez donošenja odgovarajuće odluke, dostavio Kantonalnom sudu u Tuzli na dalje postupanje u septembru 2003.

Nakon što je ovaj propust tuženog uočen od Kantonalnog suda u Tuzli, predmet je vraćen tuženom radi donošenja odgovarajuće odluke početkom oktobra 2004. godine.

Međutim, tuženi nije postupao u predmetu gotovo godinu dana od dana primanja predmeta, te je tek u oktobru 2005. održao ročište u vezi s ovim prijedlogom.

Nakon toga tuženi ponovo nije donio odluku u vezi s prijedlogom, nego je spis arhiviran.

Tek nakon pokretanja istrage od UDT-a tuženi je povukao spis iz arhive te je u augustu 2008., dakle nakon gotovo pet godina od podnošenja prijedloga, donio rješenje kojim je odlučeno o prijedlogu.

U disicplinskoj tužbi se navodi da je tuženi time počinio disciplinske prekršaje nemarnog ili nepažljivog postupanja u vršenju službenih dužnosti, kao i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s vršenjem dužnosti sudije.

Tuženi ima pravo dostaviti odgovor na navode disciplinske tužbe u roku od 15 dana od dostavljanja disciplinske tužbe.

Nakon dostavljanja odgovora, nastavit će se procedura u ovom disciplinskom predmetu.

Stranke se u bilo kojoj fazi mogu sporazumjeti o disicplinskoj odgovornosti i adekvatnoj disciplinskoj mjeri, a eventuani sporazum mora odobriti Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a.

Tokom rasprave u ovom predmetu, koja će biti održana pred Prvostepenom disciplinskom komisijom sastavljenom od tri člana, stranke mogu predlagati i izvoditi dokaze, uključujući ispitivanje svjedoka, saopćeno je iz VSTV-a BiH.