BiH
0

Disciplinski postupak protiv sudije Općinskog suda u Cazinu

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokome sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv Vanje Pucara, sudije Općinskog suda u Cazinu (tuženi) zbog navodne nepodobnosti za vršenje dužnosti sudije, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je time utvrđena i disciplinska odgovornost tuženoga.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da je tuženi pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Banja Luci proglašen krivim za kazneno djelo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti sudije.

Osim toga, tokom 2006. godine tuženi je kasnio s presudom u 31 predmetu u rasponu od tri do 264 dana po isteku zakonskog roka od 15, odnosno 30 dana utvrđenog Zakonom o kaznenom postupku FBiH.

Tuženi je također propustio narediti i nije osigurao dostavljanje presude oštećenom u 20 predmeta, što mu je bila obveza, te propustio obavijestiti predsjednika suda zbog čega presuda nije izrađena u zakonskim rokovima.

Tokom rasprave u ovom predmetu, koja će biti održana pred Prvostepenom disciplinskom komisijom, stranke mogu predlagati i izvoditi dokaze, uključujući ispitivanje svjedoka, navodi se u saopćenju.