BiH
0

Dirk Lange: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU na čekanju

FENA
BiH je ostvarila određeni napredak u saradnji s Haškim tribunalom, ali zbog nedostatka političke volje za reformom policije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) još ne može biti parafiran, konstatirano je danas u Sarajevu na plenarnom sastanku Monitoringa reformskog procesa s BiH.

Šef Odjeljenja za Albaniju i BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange kazao je da nije u mogućnosti evropskom komesaru za proširenje OIliju Rehnu preporučiti parafiranje i potpisivanje Sporazuma s BiH zbog činjenice da i dalje ne postoji politička volja za reformom policije.

Lange je na pres-konferenciji ustvrdio da je komesar Rehn spreman doći u BiH i parafirati Sporazum čim u BiH bude donesena odgovarajuća politička odluka o reformi policije.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je naveo da su već rezervirani budžetski iznosi za moment kada bude postignut sporazum o reformi policije, a pripremljeni su i odgovarajući zakonski akti koji su u ovom momentu mogli biti definirani.

Iako je ostvaren određeni napredak u saradnji s Haškim tribunalom, naglašeno je da BiH ovaj zamah mora nastaviti sve dok svi haški bjegunci ne budu isporučeni u Haag.

Predstavnici Evropske komisije su izrazili zabrinutost zbog neusvajanja zakona o Javnom RTV servisu u FBiH, upozorivši da će povući predviđeni iznos od milion eura za podršku Javnom RTV sistemu u BiH, ukoliko ovaj zakon ubrzo ne bude usvojen.

Pozdravljene su aktivnosti na planu reforme javne uprave, ali je naglašeno da se one moraju nastaviti, s obzirom na to da je to veoma važana prioritet za BiH u procesu evropskih integracija.

U poslijepodnevnom plenarnom zasjedanju Monitoringa reformskog procesa bit će razmatrana i pitanja viza i upravljanja granicom, pravosudnog sistema i zaštite podataka, azila i migracija.

U okviru ovog tijela jučer je održan i sektorski sastanak na kojem se razgovaralo o napretku u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, obrazovanja i socijalne politike.

Pozdravljeno je usvajanje zakona o visokom obrazovanju u Predstavničkom domu državnog parlamenta, ali je ukazano kako studenti iz BiH nedovoljno koriste program Erasmus Mundus.

Ovaj sastanak Monitoringa reformskog procesa značajan je zbog izrade redovnog godišnjeg izvještaja o napretku u BiH, koji Evropska komisija treba da objavi najesen.