BiH
40

Direktorica zeničke škole u kojoj je pao dio plafona: Niko ne želi preuzeti odgovornost

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Zenici jučer se odlomio dio plafona u učionici u kojoj zbog proljetnog raspusta nije bilo djece. Na jutros održanom sastanku sa nadležnima u školi razgovaralo se o jučerašnjem događaju. Prema prvim informacijama, krivci su izvođači radova.

Direktorica Osnovne škole "Hasan Kikić" Hasna Alihodžić je kazala kako je škola prije godinu dana imala rekonstrukciju plafona u gornjim učionicama i krova škole. Odmah po završetku radova je ustanovljeno da dvije učionice ne ispunjavaju uvjete za nastavu zbog spuštanja plafona, zbog čega su zatvorene, a ostale su bile u funkciji za nastavu.

"Ni izvođači radova ni investitori nisu htjeli preuzeti odgovornost za to što se dogodilo, a naša građevinska inspekcija je ustanovila da je došlo do spuštanja krova", kazala je Alihodžić.

Stolarija na školi je promijenjena 2011. godine, a dio plafona koji je jučer pao u učionici nije predstavljao opasnost nakon prošlogodišnje rekonstrukcije. Na svu sreću, u učionici nije bilo djece.

"Po dolasku u školu domar je obišao učionice i vidio da se odlomio dio plafona u jednoj od njih. Sva sreća je da je bio vikend i da nije bilo djece i nastavnika u školi pa nije bilo ozbiljnijih posljedica", dodala je Alihodžić.

Jutros je u OŠ "Hasan Kikić" održan sastanak svih institucija i organizacija koji su bili uključeni u ovaj događaj. Smatra se da su radovi u učionicama urađeni nekvalitetno, čime bi odgovornost za jučerašnji događaj pala na firmu GTR iz Mostara koju je angažovao investitor UNDP Sarajevo.

"Dogovoreni su dalji koraci i čim prije će biti urađen nalaz struke i postupat će se po tom planu aktivnosti. Ja kao direktorica škole i osoba zadužena za sigurnost učenika i nastavnika u školi stavit ću van upotrebe četiri učionice u zgradi tri i ostalih pet dok se ne obave dodatni pregledi kako bi se nastavilo sa nastavom", zaključila je Alihodžić za Klix.ba.

Podsjetimo, predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika BiH Selvedin Šatorović jučer je na svome Facebook profilu objavio fotografiju srušenog plafona u učionici te dodao da se slične stvari ne smiju dešavati nigdje u BiH.